Vegán káposztás lencseleves
A levesekkel nincs sok macera; hamar elkészülnek, és ha tele vannak zöldséggel, akkor egészségesek, illetve a kalóriatartalmuk is alacsonyabb.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1/2 ek olívaolaj
- 1 csésze felkockázott vöröshagyma
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 tk szárított vagy 1/4 csésze friss bazsalikom bazsalikom
- 1/4 tk tengeri só
- bors
- 1 ek almaecet
- 1 l zöldségleves-alaplé
- 40 dkg hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)
- 1/2 fej kelkáposzta
- 1/2 tk csiliszósz (elhagyható)
- 1/3 csésze főtt zöld vagy barna lencse
- 1 tk fehér miso paszta (elhagyható)
Elkészítés:
- Hevítsük fel az olívaolajat egy nagyobb lábosban. Tegyük bele a vöröshagymát, és dinszteljük meg kb. 5 perc alatt.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, aztán főzzük további 2-3 percig. Ekkor csepegtesse rá az almaecetet.
- Öntsük fel az alaplével és a konzervparadicsommal, adjuk hozzá a felszeletelt kelkáposztát, valamint a csiliszószt. Forraljuk fel, majd takaréklángon, lefedve pároljuk legalább 30 percig.
- Ezután adjuk hozzá a lencsét, és pároljuk további 20 percig. Ha szükséges, ízesítsük még sóval, borssal.
Kalóriatartalom: 215 kcal/adag
Buffalo karfiolos taco
Ennél az ételnél engedjük szabadjára a fantáziánkat, és variáljuk kedvünkre a hozzávalókat. A karfiolt azonban tartsuk meg, remek alternatívája a csirkének!
Hozzávalók (10 adaghoz):
- 1 nagy fej karfiol, rózsáira szedve
- 1 tk édes-nemes paprika
- 2 tk fokhagymapor
- só
- bors
- 3/4 csésze tej
- 10 db tortillalap
- korianderlevelek
- 1/2 fej lila káposzta, felszeletelve
- 1 db nagyobb avokádó, meghámozva, kimagozva, felkockázva
- 1-2 ek zsírszegény Farm salátaöntet vagy zsírszegény, fűszerekkel ízlés szerint kikevert natúr joghurtos öntet
- 1-2 ek Buffalo- vagy barbecue-szósz
Elkészítés:
- A karfiolhoz előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Egy nagy tálban összekeverjük a fűszerpaprikát és a fokhagymaport, aztán sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejet.
- Átforgatjuk benne alaposan a karfiolrózsákat, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. 20 percig sütjük, aztán félidőben átforgatjuk.
- Közben a tortillákat átmelegítjük, és összeállítjuk ízlés szerint a tacót. Ragaszkodhatunk akár a fenti hozzávalókhoz is, de más, a diétába illeszthető élelmiszerekkel, szószokkal is dolgozhatunk.
Kalóriatartalom: 164 kcal/adag
Citromos csirkemell
Ehhez az isteni fogáshoz is csak néhány hozzávaló kell, amelyek talán már eleve ott lapulnak a hűtődben, vagy a kamrádban.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 ek olívaolaj
- 2 db egész csirkemell
- só
- bors
- 1/4 csésze fehérbor
- 1/2 csésze csirkehúsleves-alaplé
- 2 ek citromlé
- 1/4 tk reszelt citromhéj
- 1 ek petrezselyemzöld, felaprítva
Elkészítés:
- Az apróra vágott fokhagymát egy nagyobb serpenyőben pirítsuk kb. 1 percig a felhevített olívaolajon. A csirkemelleket vágjuk félbe, sózzuk, borsozzuk.
- Ezután tegyük őket a serpenyőbe, és közepes lángon pirítsunk oldalanként 5 percig. A húsokat felöntjük a fehérborral, aztán forraljuk 1 percen keresztül, majd mehet alájuk az alaplé is.
- Amikor megpuhultak, keverjük hozzá a citromlét és -héjat, valamint a petrezselymet.
Kalóriatartalom: 310 kcal/adag
Ajánljuk még: