Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Finom főzelék

A zöldségfélék legegészségesebb táplálékaink közé tartoznak, a főzelék pedig egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető, laktató és olcsó étel. Ráadásul hungarikum!

A főzelék a zöldségfélék (esetenként gyümölcsök) hagyományos elkészítési módja hazánkban. A megmosott, megtisztított, felaprított zöldséget sós vízben megfőzzük, aztán valamilyen zsiradékkal (zsír, olaj, vaj, margarin) és liszttel rántást készítünk, amivel berántjuk, majd fűszerezzük.

A magyar konyhában hagyományos - ám Magyarországon kívül ebben a formájában ismeretlen - főzelék a 19-20. században elterjedtebb volt a polgári otthonokban, mint a falusi családok asztalán. Utóbbinál a hüvelyeseket és a káposztát gyakran főzték - később már a krumplit is -, a tököt inkább sütéshez termesztették. A Dunántúlon elterjedt volt a tarlórépa fogyasztása, ami a fehérrépához hasonlít. Főzelékként a babot helyenként káposztával, répával is összefőzték. Erdélyben a babhoz tárkony vagy aszalt szilva is kerülhetett, utóbbi a lencséhez is illik.  Attól függően, hogy hétköznapra vagy ünnepre szánták, húst is főztek bele.

A két világháború között terjedt el a kisvendéglőkben, az étkezdékben, büfékben a „főzelék feltéttel”, amelyet mélytányérban szolgálták fel, a tetején egy szelet hússal, virslivel, fasírttal vagy tükörtojással, legtöbbször szafttal (zsíros, húsos lével) meglocsolva. Egy-két szelet friss, puha kenyérrel sok ember laktató eledele volt, népszerűségében talán csak a különböző gulyásfélék és zónaételek (pörkölt, savanyűtüdő, körömpörkölt stb.) vetekedhettek vele.

A rántással készült ételek laktatóbbak, de hízlalóbbak is. Minden főzeléket el lehet készíteni azonban habarással vagy staubolással (lisztszórással) is. Az elkészítés sarkalatos pontja a főzővíz hőmérséklete is: a friss főzelékeket mindig forrásban lévő vízben, a mirelit készítményeket, száraz hüvelyeseket és a burgonyát mindig hideg vízben kezdjük el főzni.

Ha azon kapod magad, hogy már unod a megszokott főzelékeket, próbálj ki valami újat!

Frissítő főzelék
Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) franciasaláta alap, 1 fél fej kelkáposzta, 1 csomag újhagyma vagy 1 szál póréhagyma, 15 dkg hasábokra vágott zeller, 10-15 db kiseb kelbimbó, 5 dl tejföl, kb. 2 dl tej vagy víz, 4-5 evőkanál liszt, ízlés szerint só és bors, 1 csomag friss petrezselyemzöld vagy 2 evőkanálnyi szárított, 1 teáskanál tárkony.

Elkészítés: A hagymát felkarikázzuk, a kelkáposztát ujjnyi széles csíkokra szeljük, és a fagyasztott franciasaláta alappal meg a többi zöldséggel együtt feltesszük párolódni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és ha szárított petrezselyemzöldet használunk, akkor azt most tesszük bele, hozzáadjuk a tárkonyt is. Puhára pároljuk.

Ha friss petrezselymünk van, nagyon finomra felaprítjuk, félretesszük. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és ha túl sűrű, kevés tejet öntünk még hozzá. Amikor a zöldségek megpuhultak, ezzel a habarással sűrítjük. Egyet forralunk rajta, s mielőtt lekapcsolnánk a tüzet alatta, rászórjuk és belekeverjük a friss petrezselyemzöldet (ha ezt használjuk). Ekkor azonban azonnal lefedjük, és legalább 5 percig lefedve állni hagyjuk, hogy a petrezselyemzöld aromája az ételben maradjon.
Bármilyen feltéttel azonnal fogyasztható, ám egy forró nyári napon hidegen igen üdítő étel, télen vitaminbomba. Ha hígabbra készítjük, hidegen vagy melegen, kitűnő krémlevest kapunk.

Salátafőzelék
Hozzávalók: 2 nagy fej saláta, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál ételízesítő, 2 evőkanál margarin, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál fehér borecet

Előkészítés: A salátafejeket megtisztítjuk, megmossuk, és negyedekbe vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és átnyomjuk. A kaprot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Lábasban bő sós vizet forralunk, beletesszük a salátát, és néhány perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. A salátát felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítővel és lefedve, lassú tűzön teljesen puhára pároljuk (5 perc). Serpenyőben felmelegítjük a margarint, belekeverjük a lisztet, világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük, és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk.

Paradicsomos burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1,2 kg burgonya, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 5 dl paradicsomlé (vagy 10 dkg sűrített paradicsom), 5-6 dkg cukor, 1,5 dkg só, 1-2 szál petrezselyem- és zellerlevél.

Elkészítés: A burgnyát megpucoljuk és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni a megtisztított hagymával és a zellerlevéllel. (Ezeket tálalás előtt majd eltávolítjuk.) Megfelelő nagyságú edényben világos rántást készítünk, lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a paradicsomlevet, simára keverjük. (Ha sűrített paradicsomlevet használunk, azt előbb fél literre higítjuk.) Amikor a burgonya puhulni kezd, levét leszűrjük a paradicsommártásba és állandóan kevergetve 3-4 percig forraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, ha szükséges, megsózzuk. Ráöntjük a burgonyára, óvatosan rázogatva átforraljuk.

Ha kedvet kaptál a finomságokhoz, válogass tovább Mindmegettén!
Főzelékek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss