Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha betartod ezt a 9 tippet, bőséges termést hoz a gyümölcsöskerted

Az elmúlt években egyre többen termesztik meg saját maguknak a zöldségeket és a gyümölcsöket. Megyeri Szabolcs kertészmérnök ezúttal elárul néhány filléres trükköt, amivel garantáltan bőséges lesz a termés.

Nincs is jobb érzés annál, mint mikor megízlelhejtük a saját magunk termelte zöldségek és gyümölcsök zamatát. Lehet, hogy nem lesznek olyan nagyok, olyan szépek és színesek, mint a boltban kapható melegházi termények, de a miénk! Annak érdekében, hogy biztos legyen a siker, érdemes megfogadni a Fanny magazinban található tippeket.

1. Hasznosítsuk újra

Manapság igen népszerű a magaságyás, amit magunk is elkészíthetünk raklapokból, ráadásul nagyobb hozamú zöldséget és gyümölcsöt termeszthetünk benne. Kisebb kertben vagy erkélyre ültethetünk bármilyen mélyebb cserépbe, ládába, műanyag vödörbe is, a lényeg, hogy az alján legyen vízelvezető lyuk.

2. Mag vagy palánta?

A kertészetekben óriási választékban találhatunk palántákat, de ezek a vetőmaghoz képest lényegesen drágábbak. Az üzletekben ellenőrizzük a csírázás szavatosságát és a csomagolás állapotát. A túl régóta készleten lévő magok hiába olcsók, ha végül nem fejlődnek rendesen, vagy nem hoznak bő termést.

3. Kevesebb lesz a vízszámla

Sokkal gazdaságosabb, ha csepegtető módszerrel öntözünk, amit házilag, fillérekből is elkészíthetünk kidobásra szánt slagból vagy egy-egy vízigényesebb növény esetében akár műanyag palackból. A levágott aljú flakont szúrjuk fejjel lefelé, kilyukasztott kupakkal a növény mellé, és töltsük meg esővízzel.

4. Kidobás helyett komposztáljuk!

Sok pénzt megtakaríthatunk, ha a prémium minőségű ültetőföldek helyett saját komposztunkat használjuk. Ha nagyobb mennyiségű földre van szükségünk, az általános virágföldet akár kerti talajjal, komposzttal is keverhetjük.

5. Így savanyítsuk a földet

Egyes növények, például az áfonya a kifejezetten savanyú talajt kedveli. Néhány praktikával mi is biztosíthatunk megfelelő kémhatású talajt. Keverjünk a földbe modellgipszet vagy vasszulfátot, de az öntözővízhez önthetünk ecetet is. A kávézacc is kitűnően savanyít, ráadásul a kártevők ellen is hatásos.

6. Harc a kártevők ellen

A betegségek, kártevők elleni védekezés költségeit is megspórolhatjuk a házi növényvédő szerekkel. A csalánlé javítja a növények kondícióját, és a levéltetvek ellen is hatásos. A friss csalánlevelet öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Takarjuk le, naponta egyszer keverjük meg. Permetszerhez három napig, trágyalének használva 1-2 hétig érleljük.

7. A mulcs a kulcs!

Az emelt ágyásban vagy konténerben nevelt termények a megszokottnál kissé több öntözést kívánnak. Lelassíthatjuk a föld kiszáradását, ha fakéreggel, szalmával, faforgáccsal, fűkaszálékkal mulcsoljuk. Sőt, még a kiszedett gazzal – kivéve a tarack és az aprószulák – is takarhatjuk a talajt.

8. Talajjavítás természetesen

A zöldborsó kiváló talajjavító növény. Gyökerét érdemes a talajban hagyni, ez ugyanis megköti a nitrogént, ezáltal pedig tápanyaggal látja el kertünk talaját, ami kiváló uborka és paradicsom ültetéséhez. A talajtakarásra sem kell költeni, ha például a borsó szárát vagy az elöregedett saláta leveleit szórjuk a növények köré.

9. Csalogassuk a kertbe a méheket!

A méhek sokat segíthetnek a növények megporzásában, ezért érdemes néhány vadvirágot, fűszernövényt is ültetnünk a kertbe. A madarak, sünök több ezer kártevő rovart vadászhatnak le, helyezzünk ki néhány itatót nekik nyáron.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss