Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Figyelj oda! Íme az agyvérzés 4 fő kiváltó oka

default user icon
MME
Rendben van a vérnyomásod? Egyre többen esnek át agyi érkatasztrófán – és egyre fiatalabb korban. Pedig helyes életmóddal lehetséges a megelőzés!

Két tévhit tartja magát makacsul a köztudatban. Az első: az agyvérzés csak az idős embereket érinti. A második: a baj mindig váratlanul érkezik, akár a villámcsapás. Pedig a statisztikák szerint az érintettek 20-25 százaléka 40 évesnél fiatalabb, illetve igenis vannak olyan egyértelmű kockázati tényezők és figyelmeztető jelek, amelyek révén elkerülhető lenne a katasztrófa!

Négy fő bűnös


1. Magas vérnyomás

Ez az agyi érkatasztrófa legfontosabb kockázati tényezője. Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha a nyugalmi állapotban mért vérnyomás legalább három alkalommal 140/90 Hgmm felett van. A hipertónia gyakorisága a kor előrehaladtával nő.

2. Magas vérzsírszint

A vér emelkedett koleszterin- és zsírtartalma, az érelmeszesedés és a szívbetegségek kapcsolata régóta ismert. Magas zsírszintet a helytelen, zsiradékban gazdag táplálkozás, illetve a szervezet fokozott zsírtermelése egyaránt okozhat.

3. Cukorbetegség

A diabéteszeseknél felgyorsul az érelmeszesedés, emiatt ők is a rizikócsoportba tartoznak. Cukorbetegség gyanújáról akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukorérték 6 mol/l-nél magasabb.

Van élet cukor nélkül>>>
A legnagyobb cukorcsapdák>>>
4. Dohányzás

A belélegzett dohányfüstben több száz mérgező anyag van, ezek közül a legfontosabb a nikotin, a szén-monoxid és a kátrány. Hatásukra megváltozik a vér összetétele, megnő a vérrög kialakulásának veszélye, csökken a védő hatású HDL-koleszterin szintje.

Őszi energiabombák>>>
Egészségesen fogyókúra>>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss