Megéheztél a fesztiválon? Erre figyelj, ha nem akarsz ételmérgezést kapni!

Nyakunkon a nyári fesztiválszezon! A kellemes kikapcsolódás mellett azonban, a nagy melegben, „tábori” körülmények között, gyakrabban előfordulhatnak olyan megbetegedések, amelyekért az élelmiszerek a felelősek. Egy ételmérgezés pedig garantáltan elrontja a fesztiválhangulatot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt ételt vennél egy vendéglátóhelyről.

Erre figyelj, ha nem akarsz beteg lenni!

  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. Keze is tiszta, nincs felékszerezve, a körme sem lakkozott, illetve nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben. Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják. A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő, amit rendszeresen ürítenek.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

Ezek is fontos szabályok

  • A megfelelő vendéglátóhely kiválasztása mellett fogyasztóként is sokat tehetsz az ételmérgezés megelőzéséért.
  • Többek között étkezés előtt moss kezet, ha erre nincs lehetőség, használj kézfertőtlenítő kendőt!
  • Ha az étel állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű, nem szabad elfogyasztani!
  • Emellett a nagy melegben lényeges az is, hogy minél több folyadékot (ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet) fogyassz!
  • Fontos tudni, hogy az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabb leszel. Energiaitalt pedig ne víz vagy üdítőital helyett igyál! 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss