Fermentált uborka – így készül a legfinomabb savanyúság

default user icon
MME
A fermentált élelmiszerek fogyasztása manapság újra divat lett – szerencsére! Az így tartósított élelmiszerek ugyanis nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Most az egyik kedvenc savanyúságunk, a fermentált uborka receptjét hoztuk.

Hogy pontosan mi történik fermentáláskor? Az erjedési folyamat során, a mikroorganizmusok (például baktériumok, élesztőgombák vagy gombák) szerves vegyületeket (például cukrokat és keményítőt) alakítanak át alkohollá vagy savvá. Ezek természetes tartósítószerként működnek, valamint javítják a fermentált élelmiszerek állagát, és innen ered a jellegzetes sós-savanykás ízvilág is. Azon felül, hogy finomak, rengeteg jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre. Íme, a legtutibb recept!

 

Hozzávalók: 

  • 1 kg kovászolni való uborka 
  • 1 csokor kapor 
  • 3-4 gerezd fokhagyma 
  • só 

Elkészítése:

  1. Megmossuk az uborkát, a két végüket bevágjuk hosszában.
  2. Két 7 decis üveget tisztára mosunk. Körben jó szorosan beleállítjuk az uborkákat. Középre teszünk egy-egy kisebb csokor kaprot vagy kaporszárat, 2-3 gerezd fokhagymát, és ide is belefeszítünk egy uborkát, így nem tudnak majd kiemelkedni a vízből.
  3. Forralt, majd visszahűtött vízből kétszázalékos sóoldatot készítünk (egy evőkanál sót adunk egy liter vízhez). Ráöntjük az uborkákra, majdnem teljesen csurig töltjük az üvegeket (maximum fél centi maradjon). Szorosan rácsavarjuk a jól záródó tetőt.
  4. Tálcára állítjuk a konyha egy meleg, de nem erős napsütésnek kitett sarkában, és hagyjuk állni 3-4 napig. Közben, amikor beindul, nyomja kifelé a levét, azért van alatta tálca. Nem nyitogatjuk, nem töltünk utána. Onnan látjuk, hogy kész, ha az uborka színe sárgásra vált. Ha jónak ítéljük, kibontjuk az üveget, megkóstoljuk, és betesszük a hűtőszekrénybe.  

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss