Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Felfedező úton az ásványvizek megkérdőjelezett világában

Egészséges vagy veszélyes az ásványvíz? Mint oly sok italról, élelmiszerről, az eddig üdvös hatásúnak tartott palackozott vizekről is azt állítják némelyek: jobb óvakodni tőlük.

A brit Sustain-csoport ez utóbbiak közé tartozik. Szerintük kidobott pénz ásványvízre költeni. Sőt, a nátriumtartalom, a palackokból esetleg kioldódó mérgek kifejezetten károsak lehetnek. Vajon farkast kiáltanak, vagy igazuk van? Tény, hogy az Egyesült Királyságban évente kétmillió fontért (mintegy 750 millió forint) vásárolnak az emberek palackozott vizet. E hatalmas kereslet a kutatók szerint a gyártók marketingmunkájának köszönhető. Vakteszteken ugyanis az emberek jó része a csapvizet találja finomabbnak. Amely egyrészt olcsóbb, másrészt környezetberát.

A szívbetegek a nátruimtartalom miatt még betegebbek lehetnek. Persze a brit üdítőgyártó szövetség nem hagyja magát. Visszautasítják a jelentés állításait, mondván: a palackozott víz biztonságos, higiénikus és környezetbarát.


Váltogatni kell?

A francia szenátus korábban a rendszeresen ivott ásványvízmárkák váltogatása mellett tört lándzsát. Így elkerülhetők az egyes fajták hosszú távú fogyasztása miatt esetleg kialakuló káros hatások.

A márkák cserélgetését tanácsolja Fekete Krisztina dietetikus is. Szerinte a magyar körülményeket nem lehet a britekéhez összehasonlítani. Hiszen hazánknak vannak olyan területei, ahol szinte ihatatlan a csapvíz. Ezeken a helyeken az ásványvíz a javallott. A csapvíz minősége nemcsak a víztisztítástól függ egyébként, hanem például a csőhálózat korától is. Egy elöregedett vezetékrendszerben hiába kering a legfinomabb víz – a rossz csövek akár poshadt ízűvé is tehetik.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss