Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

(Fél)Évértékelő a Mit ettem ma tesztcsapattal!

Pontosan 25 cikkel ezelőtt, még csak az első gondolatainkat vetettük „papírra”, azaz épp itt az ideje, hogy máris kiadjuk az első jubileumi cikket, mint minden rendes magyar instant celeb, aki 15 perc hírnév után, már dobja is piacra az önéletrajzi könyvét. Mondjuk, ha hozzávesszük, hogy ez az időszak az évvégi visszatekintések főszezonja, akkor már rögtön van egészen kettő indokunk is arra, hogy miért is született ez a rendhagyó írás.

278! Nem, ez nem a tesztek alatt elfogyasztott sörök száma, hanem egészen pontosan ennyi különböző terméket vittünk magunkkal a laborba, hogy megnézzük mi is lapul bennük, illetve, hogy egyáltalán érdemes-e rájuk némi petákot áldozni, vagy a boltok polcairól egyenesen a kukába valók. Persze, ha ennyit nem is tesz ki, de az elfogyasztott „kontroll sörök” száma, is bőven három jegyű számot adna ki. Ha össze tudnánk számolni, de ezekről a jegyzőkönyvekben nem emlékeztünk meg külön. 

sajtos-teszt

Több kategóriára lehet osztani a kezeink között megfordult termékeket. Az egyik ilyen természetesen az egyik legalapvetőbb élelmiszercsoport, a tejtermékek. Ezek közül elsőre a lapkasajtokat (fene se érti már utólag, hogy mi vett rá arra, hogy ezeket együk végig…) vettük górcső alá, melyekről leginkább az maradt meg bennünk, hogy maximum egy negyed kilós húspogácsára jó, a buci két fele között.

Teszteltük a sajtokat nyersen és mikrózva! >>>

Joghurt: a cukorsokk!

Ugyanebben a csoportban versenyeztek az epres joghurtok is, amik közül a kedvenc fitneszgurunk által jóváhagyott termék, az Update, illetve a Zott Sanée változata volt, amit szívesen leemelnénk a polcokról. Volt. Azóta ugyanis drasztikusan lecsökkent a tesztcsapat joghurt fogyasztása, a teszt alatt elszenvedett méretes cukorsokk következményeként. Néhány hét szünet újra képesnek éreztük magunkat, hogy tejtermékkel bombázzuk szerveztünket, és végigettük szinte az összes, a piacon fellelhető vajkrémet. Ajánlott kategóriába két márka, a Hajdú és a Mizo terméke került. Különösebb szervi elváltozások nélkül sikerült az akkori teszt abszolválása.

Epresjoghurt tesztünket itt találod! >>>

Kakózz!

Az iskolaszezon kezdetén felmértük a piacot, hogy melyik az a megfelelő , amit az aprótalpak hátizsákjába gyömöszölhetünk nyugodtan, tudva, hogy nem fogja az osztálytermi szemetes kukában végezni az első szünetben. A piacot itt két márka uralja, nem meglepő módon, ezek közül került ki a győztes is. A Mizo „Pillanatok” névre keresztelt változata hozta a legjobb szintent. Ez volt az egyik teszt (nem volt sok ilyen), ahol kivételesen kihagytuk két termék kóstolása között a kötelező kontrollsör kortyolgatását, ugyanis nem szerettük volna lekűzdhetetlen akadály elé állítani bélflóránkat.

Melyik kakaó a legfinomabb? Itt kiderül! >>>

Mackósajt-teszt: sosem felejtjük!

Utolsó tesztalanyaink a kategóriában a mackósajtok voltak. Ezek igazán mély nyomot hagytak, kezdve az átcsomagolt külföldi változattal, de talán a legmaradandóbb mégiscsak azért volt, mert hosszú hetekig ott lapultak a hűtőinkben a teszt után, mire sikerült szépen módszeresen elfogyasztani őket. Ja, nyertes a Tolle light és a Tenery volt.

Mackósajt tesztünket itt találod! >>>

húsos tesztek

Szintén egy jelentős kategóriát képviseltek a palettán a különböző hússal, vagy hússzármazékokkal készült élelmiszerek. Májkrém kétszer, virsli szintén kétszer (egyik következő héten érkezik) szerepelt az étlapunkon, valamint, talán ide lehet sorolni a szendvicskrémeket is. Debütáló cikkünk mi más is lehetett volna a nyár közepén, mint a túrázók, kirándulók klasszikus eledele, azaz a májkrém. Itt összesen három jelentkező nyerte el a tetszésünket, a Libamáj paté, a CBA libamájas pástétom, valamint a Scandia Sibiu eredetileg Erdélyből származó példánya, de ez már kapható nálunk is.

A libamájak és a valóság!

Novemberben, ha akartunk volna se tudtunk volna autentikusabban megemlékezni a esztcsapat egyik felének névnapjáról, mint egy hatalmas libamáj pástétom teszttel. Meglepően vettük tudomásul, hogy ugyan libamájas példányokat terveztünk boncasztalra dobni, ugyanúgy kötelező alkotóelem volt mindegyikben a sertésmáj is. A két Rex termék, valamint a King libamájpástétoma egyértelműen letarolta a mezőnyt, kétséget sem hagytak afelől, hogy ők a kategória királyai.

Libamáj tesztünk itt >>>

virsli, csak sörrel!

Ugyan a májusi majális idején még nem ragadtunk tollat, de nem hagyhattuk az olvasókat, hogy egészen szilveszterig várjanak arra (igen szilveszterre egy kicsit módosított virsliteszttel készülünk), hogy megtudják, melyik is hazánk legfinomabb virslije, ezért körbenéztünk, körbeszimatoltunk, vásároltunk, elemeztünk, boncoltunk. Arra jutottunk, hogy a Wiesbauer, a Spar saját márkás, illetve a Bábolna virslije egészen kiváló, ezek fogyasztása akár május 1-i sörmennyiség nélkül is bátran ajánlott.

A nagy virsliteszt! >>>

Sose találnád ki, melyik a legfinomabb!

Ugyan klasszikusan nem csak húsból álltak, de mindenképpen ebbe a kategóriába sorolandó a melegszendvicskrémek világa is. Hát elég vegyes eredmény született. A hamburger ízét a krémekben a mai napig keressük, nem sok sikerrel. A mexikói vonal szintén leszerepelt, talán a Fejedelmi ízek példánya legalább csípett, ahogy azt egy magyaros ízesítéstől el lehet várni. 

Melegszendvicskrémeket teszteltünk! >>>

A barackos teák megbuktak!

Sikerült a különböző folyadékokból is kipróbálni néhányat, melyekről leginkább az mondható el, hogy igazi cukorbombák egytől-egyig. Volt köztük őszibarackos ice tea, málnaszörp és baracklé is. Leginkább a következképpen lehet összefoglalni ezt a kategóriát: Ice tea mellé nem kimondottan ajánlott malátafőzetet fogyasztani, különben nem érezzük a kategória kiemelkedő példányai által okozotott ízorgiát és frissességet, melyet a San Benedetto és a ALDI (Ice Tea – Pfirsich) szállít. Málnaszörp mellé a sör, ha nem is ajánlott, de „szódával” elfér. Győztes a Mayer kézműves szirup, a SPAR Prémium és a Méhes-mézes. A baracklék különversenyét a Pfanner és a Sió 50%-os nyerte meg, de itt szigorúan tilos bármiféle sörféleséget fogyasztani ezekkel párhuzamosan, ugyanis ezek tisztán fogyasztva is ki tudják ütni az embert.

Csúnyán elbuktak tesztünkön a barackos teák! >>>

A kedvenc ropi nagy csalódás!

Szintén egy elég népes kategóriát tudunk összeállítani azokból a tesztelt ételekből, melyeket bátran ajánlunk nassolás cimszó alatt. Ide tartozhatnak a chipsek, a ropik és a különböző műzliszeletek, bár ez utóbbiak sokkal inkább szolgálják az egészséges életmód során a gyors kalóriapótlást, mintsem a TV előtt gubbasztva a falatozást. Akár szentségtörés, akár nem, nálunk bizony a ropik között csúnyán alulmaradt hazánk ikonikus példánya, mindenki kedvence a Nógrádi, ugyanis a dobogóra sem fért fel. Snack Fun Stickles, Tesco sóspálcika (natúr) és Circuss. Ezek azok a hívószavak, amik a rágcsálni vágyó ember agyában meg kellene fogalmazódjanak, amikor sóspálcika (a.k.a. ropi) vásárlásra adja a fejét.

A nagy ropi-tesztet itt olvashatod >>>

chips-teszt

Tovább maradva a focimeccsek egyik kötelező kiegészítőjénél, sorra vettük, hogy melyik is az a sós chips, amit a leginkább öntözni kell söritallal, és arra jutottunk, hogy a klasszikus példányok – Chio, Lay’s – mellett a Gourmet (ALDI) is igazán jó szolgálat tud tenni, miközben az ember kanapén tespedve figyeli, ahogy válogatottunk kijut az EB-re. Itt megnéztük a hengeres példányokat külön- külön is, és ismét csak felkerült egy saját márkás termék – SPAR – a dobogó tetejére. Érdekes módon ezeket a chipseket valahogy nem kellett nemhogy hetekig, de napokig sem kerülgetni a teszt után…

Sajátmárkás chips a legjobb? >>>

Nade, nem csupán erről szól a sportos élet, hogy TV-n keresztül megnézünk egy focimeccset, van az úgy néha, hogy egy kicsit komolyabban megerőlteti magát az ember, neadjisten kimegy a szabadba és ott végez valamiféle aktivitást. Ilyenkor jól jön egy szelet műzli, mely relatíve gyorsan juttattja extra energiához a sportolókat. Természetesen itt sem mindegy, hogy ezt milyen termékkel próbáljuk elérni. Sokat segíthet az utolsó kilométereken, ha van a zsebünkben egy szelet Djokolife (igen-igen, ez valóban Novak Djokovic fémjelezte termék), Crownfield, vagy netán egy Ma Baker műzlirúd.

bögrés levesek: van köztük finom!

Természetesen nem lehetne teljes az év, ha a törpök mellett ne gondoltunk volna azokra, akik már a diplomájukért kűzdenek, és adott esetben ezt egy kollégiumban teszik. Ilyen esetekben alapvető táplálékbeviteli forrásnak számítanak a különböző zacskós és instant levesek. Egy jóféle bögrés instant levest nagyon könnyen bele lehet rejteni aktuális jegyzetünk két lapja közé is, már csak egy egy kis forró víz kell a büféből a fejedelmi lakomához. Ezeket végigettük minden fellelhető ízben, és arra jutottunk, hogy bizony a sajtkrémes változatok azok, melyekkel legjobban lehet csillapítani a sikeres vizsga után jelentkező különböző betegségeket. Maggi és Knorr egyaránt penge ebben a kategóriában. A Tesco gulyáslevese szintén remek eredményt ért el a boncasztalon.

Bögrés leves tesztet itt olvashatod el! >>>

Merjük enni, vagy sem?

A bögrés levesek nagytestvérének tekinthetők azok a változatok, melyek csurig vannak tésztával. Itt teljesen sokkoló pldányokkal, és leírásokkal is találkoztunk. Például az egyiken fel volt tüntetve, hogy tartalmazhat zellert, rákfélét, halat, tejet, mustárt, szezámot valamit PUHATESTŰEKET is! No comment! Egyébként egészen fogyasztható kategóriát képviselt a Vifon és a Smack egy-egy példánya – Kim Chi és Csirkés leves.

Nagy tésztás instant levesek teszteje! >>>

Bébiétel 

A maradék három tesztelt ételt „párok” híján nem nagyon tudjuk közös kategóriába sorolni, ugyanis a mirelit pizzát meglehetősen nehéz egyként kezelni mondjuk a bébiételekkel. Ez utóbbiakról elmondható, hogy a legjobban akkor jár az ember, ha otthon készíti szeme fényének ugyanezeket az ételeket, akkor legalább nem kerül mindenféle vacak tartósítószer és egyéb műanyag adalékanyag. Rendhagyó volt ez a teszt, ugyanis a csapat egyik fele éppen nyaralgatott ezért ez szólómunka eredménye. A konklúzió itt egyértelműen az volt, hogy ha már inkább vásárol ilyesmit az ember, akkor kizárólag a gyümölcsös példányokra helyezzük a hangsúlyt, a többi inkább büntetés gyermekünknek.

Lekvárok

Akadt még egy olyan tesztünk is, ahol az emberek többsége a házi változatra, a „nagyi lekvárjára” esküszik, de nem mindenkinek lapul egy nagyi a spájzban, ezért néha kénytelen elmenni a boltba és kosárba hajítani egy baracklekvárt a palacsinta mellé. A maximális ízélmény elérésében sokat segíthet, ha a CBA Különleges minőségű baracklekvárját, Szatmár lekvárosát vagy pedig a Zöldharmónia termékét visszük haza.

MIRELIT PIZZák

Mielőtt még kipróbáltunk volna az igazi, profik által készített pizzákat, elhatároztuk, hogy sorra vesszük milyen félkész pizzák vannak a piacon. Ezeket is bevittük a laborba, és ott készítettük el őket hihetetlen szaktudásunkra alapozva. Ez szintén azok közé a tesztek közé tartozik, ahol nem ért minket nagy meglepetés, és beigazolódott előzetes várakozásunk minőség ügyileg. Itt a Dr. Oetker Guseppe változata magasan alázta a mezőnyt. Készült három különösen rendhagyó postunk is az idei szériában. Alapélelmiszerek helyett éttermeket hívtunk a küzdőtérre, tesztenként egyszerre ötöt is, hogy megtudjuk melyik a legjobb. Három kategória és három győztes. Magyaros pizzák, rántott húsok és végül a karácsonyi szezon egyik slágere, a halászlék küzdöttek meg egymással. A kerek tészták között viszonylag nagy különbségek alakultak ki, melyek főként a minőségre, de akár az árra is értetendőek. Széles skálán mozgó tésztavastagságok, paprika erősségek és szalámi minőségek jellemezték leginkább a versenyzőket. Egzotikumként fogtuk fel a mediumon átsütött szalámit is, amit eddig még sehol nem láttunk ezelőtt. A tipikus első látásra szerelem érzést egyik sem tudta kiváltani, viszont ajánlott eredménnyel végzett a Pink Cadillac, akit szorosan követett a Pizza It all Ia.

rántott húsok

Következő ötös fogatot a rántott húsokalkották, melyek tagadhatatlanul a magyar konyha egyik ikonikus ereklyéi, amiket sokak szerint lehetetlen elcseszni. Minden állítás úgy szép, ha meg lehet cáfolni, amit itt sikerült is. Változatos elképzelések alapján készítették el az egyes éttermek a saját rántott húsukat. Pazar lebőgést a Leonardo Pizzéria volt képes összehozni. Egy csapásra megvalósították egyben azokat a dolgokat, amivel a szerencsétlen rántott húst el lehet rontani. Akár ez elismerésként is felfogható lenne. George Clooney keze ebben is benne van, mivel a sármos arcéleivel díszített dobozban hozták a Bécsiszelet vendéglőből a legjobb rántott húst a mezőnyből. A 25 teszt közül bátran állíthatjuk, hogy ezen az eseményen fogyott messze a legtöbb kontrollsör.

Halászlé-teszt 

Harmadik nekifutásra jöttek a halászlék, melyek közül négy darabot ponttyal álmodtak meg a konyhán, míg egyet pedig harcsával. Tipikus karácsonyi szezonális fogásnak számít a hallé december környékén. 790 forinttól egészen 1600 forintig terjedt a skála. Minőségre hatalmas eltérések itt nem voltak tapasztalhatóak. A pontyok és az egyetlen harcsa is teljesen jól szerepelt hús viszonylatban. A paprikásságot némileg eltérően kezelték, voltak karcosabbak és lágyabb elképzelések is. Egyetlen kerülendő elem van, Trattoria Za-Za hala annyira nem akart összeállni, ezt nem tennénk az asztalra. 

B-terv szentestére: halászlé! >>>

szaloncukor-próba

Ünneplés édesség nélkül nagyjából hasonlóan büntetendő kellene legyen, mint a szandál viselése zoknival. Két körre bontottuk a decemberi eseményekhez köthető édességteszteket. Elsőre a mikuláshoz tartozó csoki figurákat dobtuk a boncasztalra, majd nem sokkal később a szaloncukrokat vizsgáltuk. Utóbbi esetében teljes vaktesztet végeztünk a Mindmegette szerkesztői és munkatársainak segítségével. Elsőre nevetve, hátradőlve figyeltük az eltorzult arcokat, melyeket a rosszabbnál rosszabb zselés szaloncukrok okoztak. Persze végül mi magunk is újrateszteltük, amit már annyira nem tudtunk széles és őszinte mosollyal végigvinni. Győztesként a Chocco Garden került ki, amit szorosan követett a Bonbonetti. A sort egy kimérős hulladék zárt, nagyon nem kell magyarázni az okokat talán hozzá.

szaloncukor tesztünk itt olvasható! >>>

A nagy Mikulásevés!

Visszatérve mikulásainkhoz, bizony ott is a pokoltól a mennyig megjártunk mindent. Sokadjára igazolódott be az a bölcselet, miszerint „szarért szart kapsz fiam” „olcsó húsnak híg a leve”. 99 forinttól egészen 990-ig mindent találtunk a polcokon, utóbbit bizony már nem feltétlen dobálnánk kosarunkba nyugodt szívvel tucat számra. A Nicole márkanévvel fémjelezett mikulásokat leginkább a pokol tüzére kellene dobni. A mennybemenetelt négy elem érte el, melyek a Merci, Boci, Milka és Riegelein nevek egyikét viselik. Különösen csalódást okozott az egyik nagy csoki mágus, a Nestle, ami eléggé leszerepelt a vendégtesztelőkkel tarkított csapat véleménye alapján.

Mikulás tesztünket itt olvashatod el! >>>

Mintegy zárógondolatként elmondható, hogy egyre gyakrabban fordítjuk félre eltorzult, undorral teli fejünket a boltokban, amikor egy olyan terméket, termékcsoportot látunk, amelyek már jártak a laborban. Így folytatva a jelenlegi ütemet 2016 végére kizárólag fénnyel fogunk táplálkozni.

Egyúttal szeretnénk kellemes, meghitt ünnepeket kívánni mindenkinek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss