Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fékezd meg a náthát! Gyógynövények a megfázás stádiumaihoz

default user icon
MME
Úgy van, mint a fociban. A sikeres védekezéshez megfelelő időzítés szükséges. De vajon mikor hatnak az egyes gyógynövények optimálisan?
Torokfájás

Ekkor már ajánlott intenzíven megkezdeni a védekezést, amely megakadályozza a betegség kialakulását. Hatékony segítség lehet az Echinacea csepp. A kasvirágnak is nevezett gyógynövény hatásos gyulladáscsökkentő és az immunrendszert is erősíti.

Láz

Amikor emelkedik a testhőmérséklet, az immunrendszer csúcsteljesítményt nyújt. Ezen a módon teszi ártalmatlanná a vírusokat, amelyek 38,5 foknál magasabb hőmérsékletet nem élnek túl. Az immunrendszer működését segítő szerek szedése ilyenkor már nem hoz javulást, sőt, hatásukra a láz veszélyes magasságokba emelkedhet. A bodza- és a hársfateát azonban mindenképp érdemes iszogatni, ezek segítségével ugyanis kiizzadhatod a nátha kórokozóit.

Köhögés

Mindenfajta légúti megbetegedés, hörghurut és asztma, de még szamárköhögés ellen is régi, jól bevált gyógyszer a lándzsás útifű. Ez szirup formájában is kapható a patikákban, gyógynövényboltokban. Oldja a letapadt nyálkát, csillapítja a köhögést.

Végtagfájdalom

Amikor hasogat a fejed, vagy az izmaid és a végtagjaid sajognak, segít az acetilszalicilsav, az aszpirin hatóanyaga. A népi gyógyászat követői viszont a problémás testrészekre tormát tesznek, mivel helyi vérbőséget idéz elő.
Emellett a rozmaring illóolaja is hatásos, amely a magyar gyógyszerkönyvben - és több európai országéban is - hivatalos gyógyszerként szerepel. Aromaolajként fokozza a keringést és csökkenti a gyulladást a kezelt területen, ezért ízületi fájdalmak enyhítésére alkalmas termékek előállítására használják.

Herpesz

A méhek által összegyűjtött propoliszgyanta nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem meg is öli a vírusokat. Ettől válik a tinktúra kétszeresen értékessé. Belsőleg alkalmazva fokozza a falósejtek működését, külsőleg, a herpeszre kenve pedig gyorsan eltünteti az influenza kellemetlen tünetét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss