Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csillapítja a fájdalmat, fogyaszt és feszesít - melyik fajta tea mire jó?

A tea felmelegíti a testet és a lelket, ráadásul kívül-belül gondoskodik a szépségünkről. Eláruljuk, hogyan!
Fekete tea: frissít és tisztít

A napközben fellépő, hirtelen fáradtság esetén a fekete tea jobb megoldás, mint a kávé. A benne található koffein és teobromin izgatja a központi idegrendszert, ezáltal fokozza a szellemi aktivitást, és csökkenti a fáradtságérzetet. További előnye, hogy tisztítja a bőrt, és hatékony pattanásmegelőző szer.

Tipp: Mártsunk egy vattapamacsot 1 csésze hideg fekete teába, és töröljük át vele a pattanásos bőrt. Az alaposabb tisztításhoz készítsünk maszkot az alábbi módon: reszeljünk le egy fél almát, adjunk hozzá 2 evőkanál túrót, majd annyi langyos fekete teát, hogy kenhető masszát kapjunk. A maszkot vigyük fel a bőrére, majd 15 perc múlva langyos vízzel mossuk le.

MEGFÁZÁSRA, ÁLMATLANSÁGRA, IDEGESSÉGRE - ÍME A LEGHATÁSOSABB GYÓGYTEÁK >>>
Rooibos: fitten és fiatalon tart

A dél-afrikai Rooibos cserje (vörös fokföldirekettye) ágából és leveléből készült teát nevezzük így. Kitűnő frissítő, görcsoldó és gyulladásgátló tulajdonságát a benne lévő számtalan ásványi anyagnak, például magnéziumnak, a fluornak és a cinknek köszönheti. Rendszeres fogyasztása lassítja az élettani öregedést, és csillapítja a nassolás utáni vágyat.

Fehér tea: erősít, és feszesíti a bőrt

Ezt a fajtát a növény legfiatalabb hajtásaiból készítik, amelyek, hála a polifenoltartalmuknak, kitűnő antioxidánsok. Ennek is köszönhető, hogy zöld testvérénél sokkal hatékonyabb sejtvédő a fehér tea.

Zöld tea: ránctalanít, és védi a sejteket

Antioxidáns anyagainak köszönhetően sejtvédő és zsírcsökkentő hatása van, így sikeresen veszi fel a harcot a ráncok és a pluszkilók ellen. Kutatások bizonyítják, hogy napi 3x1 csésze zöldtea elfogyasztása az étkezések után, csökkenti a testsúlyt! Emellett hatékony fegyver a fogszuvasodás és a rák elleni harcban is.

Tipp: Tisztítsuk meg a bőrünket, majd helyezzünk a szemünkre 1-1, meleg vízzel átitatott zöldtea-filtert. Polcoljuk fel a lábainkat, és pihenjünk így egy félórát!

Fűszeres tea: ellazít és kényeztet

Az ánizs, a szegfűszeg és a fahéj bódító illata azonnal ellazítja az embert. Illóolajaik nyugtatják az idegeket, valamint csillapítják a fájdalmat. Készítsünk lazító teát 3 szem kardamom, 2 szem szegfűszeg, 1/2 teáskanálnyi ánizs és 1 rúd fahéj keverékéből. Főzzük fel 1/4 liter vízzel, majd kicsit hagyjuk állni a fűszereket, végül szűrjük le.

GYÓGYTEA: ÚJ ÉLETRE KELT

Szomjoltó italként, de fürdőadalékként is első osztályú alapanyagok. Egyes fajták (például a cickafark, a nyírfalevél és a maté) forrázatai szabályozzák az emésztést, így fogyasztószerként is eredményesek.

Tipp: Fürdőadalékként alkalmazzuk a sebgyógyító körömvirág, a gyulladáscsökkentő kamilla, a nyugtató macskagyökér vagy az energiát adó menta főzetét.

Csúnyán elbuktak a teszten a barackos ice teák >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss