Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nőknél gyakoribb? 6 tévhit a fejfájásról

default user icon
MME
A fejfájás kapcsán rengeteg mítosz és tévhit látott már napvilágot. Összeállításunkban ezeket vesszük sorra.

A fejfájás igen gyakori jelenség, szinte nincs is olyan ember, aki ne találkozna vele legalább egyszer. Mértéktartó becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is magasabb azoknak a száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

Típusról típusra

A migrénes rohamot minél hamarabb és minden esetben kezelni kell, megfelelő adagban alkalmazott szerekkel. A gyógyszeres terápia mellett a beteg életmódján is érdemes változtatni: a rendszeres fizikai aktivitás, az elegendő alvás, a megfelelő étkezés és a stressz csökkentése nagymértékben ritkíthatja a migrén gyakoriságát.

A múló tenziós fejfájást általában hatékonyan orvosolják a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, illetve a természetes szerek és módszerek. A krónikus forma kezelése már nehezebb feladat, ennél ugyanis jelentősebb szerep jut az életmódváltásnak, a munka és a pihenés közötti egyensúly megtalálásának és a pszichoterápiának.

A clusteres betegek mindig gyógyszeres kezelésre szorulnak, mivel a fejfájás ezen típusánál elhanyagolható a pszichés tényezők szerepe.

Muszáj elviselni...

Nem igaz! Amennyiben rendszeresen jelentkezik, orvoshoz kell fordulni – mint minden más krónikus megbetegedés esetében. A fejfájás azonban egy „alábecsült” tünet, az érintettek közük sokan egyáltalán nem vesznek be semmilyen gyógyszert, illetve nem a megfelelő medicinát szedik. Ez leginkább a migrénes betegekre érvényes, akiknek speciális szerre volna szükségük. A legtöbben ahelyett, hogy orvoshoz mennének, saját magukat kezelgetik. Ez azért gond, mert kizárólag a szakember tudja a különböző típusú fejfájásokat egymástól megkülönböztetni, majd a megfelelő kezelést meghatározni.

A folyadékhiány okozza

Bár a fejfájás leggyakoribb és egyben legkönnyebben orvosolható oka a folyadékhiány, nem mindig tehető felelőssé a panaszok kialakulásáért. Egy dolog biztos: a nap folyamán egyenletesen elosztva legalább 1,5 l szénsavmentes ásványvizet vagy (nem cukrozott) teát, friss hígított gyümölcslevet kell elfogyasztani. Hőségben vagy fizikai megterhelés esetén ez az igény akár a duplájára is növekedhet! Ha tudja, hogy hajlamos a fejfájásra, fokozottan ügyeljen a kiegyensúlyozott folyadékbevitelre.

Csoki, vörösbor és sajt

Bizonyos élelmiszerek és élvezeti cikkek igazságtalanul keveredtek gyanúba mint a migrén kiváltói. A kutatások szerint ugyanis a felsorolt finomságok iránt jelentkező erős vágy már a migrénes roham előhírnöke, azaz nem az elfogyasztásuk miatt jön létre a kínzó fejfájás. Túlzásba vitt élvezetük persze valóban felerősíti a migrén tüneteit, például a hányingert vagy a szédülést.

Nőknél gyakoribb

A férfiak majdnem ugyanolyan gyakran szenvednek tenziós típusú fejfájásban, mint a hölgyek. Mi, nők azonban négyszer olyan gyakran panaszkodunk migrénre, mint az urak. Ez nagyrészt valószínűleg a menstruációs ciklus okozta hormonszint-ingadozás számlájára írható. A nők egyébként gyakorta stresszesebbek, illetve nehezebben dolgozzák fel a rájuk nehezedő nyomást, és ezáltal fogékonyabbak a fájdalomra is.

Kizárólag tablettákkal csillapítható

Nem igaz! Lazító gyakorlatokkal és természetes szerekkel szintén enyhíthető a fájdalom. Hatásos még a hideg vizes borogatás, a nyakmasszázs, továbbá az akupunktúrás kezelés. Természetes segítséget nyújthat fejfájás esetén a cickafark-, az orbáncfű- és zsályatea. A kakukkfüves fürdő is segíthet: ehhez adjon mintegy kétmaroknyi friss vagy szárított füvet a meleg vízhez, és 20 percig ejtőzzön benne.

A szemüveg cseréje megoldja a problémát

Gyakran előfordul! Ha szemüveges, és sokat fáj a feje, elsőként keressen fel egy szemész szakorvost, mert lehet, hogy a lencse túl erős vagy gyenge. Persze, akkor is javasolt évente részt vennie szemészeti kontrollon, ha nincs szemüvege.

MÉG TÖBB DIÉTATIPP ÉS FOGYÓKÚRÁS TANÁCS AZ EHETI FANNY MAGAZINBAN! KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>
A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 
ÍGY ÉS ENNYIT KELL INNOD EGY NAP, HOGY EGÉSZSÉGES LEGYÉL! >>> 
LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>> 
FÁJ A FEJED? NEHEZEN ALSZOL? EZ A 3 SZUPER GYÓGYTEA SEGÍT! >>> 
14 ÉTEL, AMIT BÁTRAN FOGYASZTHATNAK A REFLUXOSOK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss