Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehérkenyér II.

> 90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A kovászt előző nap szoktam elkészíteni. Ennek alapanyagai: 1 dl víz, 10 dkg BL 55 liszt, 1 evőkanál rozsliszt, 1 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő + 1 kanál a régi kovászból, amit az előzőből meghagytam. A kovászhoz valókat fakanállal jól összedolgozom és kelni hagyom. Mikor duplára kel, akkor ismét párszor alányúlok a fakanállal. Kelni hagyom és hidegre teszem. Csak konyharuhával takarom le.

A kenyérsütőgépbe teszem az anyagokat. Alulra kerül mindig a víz, majd jöhet a többi alapanyag. Dagasztás-kelesztés programra állítom a gépet.

Mikor duplájára kelt, kiborítom deszkára, és kicsit megformázom, kerekre vagy hosszúkásra.

Egy cserépedényt legalább 20 percig áztatok, majd ebbe teszem bele a tésztát. Hagyom 20 percig kelni, ráteszem a tetőt, és forró, 210 fokos sütőben sütöm 55 percig.

Ha nem pirosodott meg a teteje, akkor még tető nélkül visszateszem. Szép pirosra sütöm. Kiveszem a cserépből, és megmosdatom vízzel.

Megjegyzés

Nagyon szívesen segítek, kérdezzetek bátran!

Többen kérték már tőlem, hogy kenyérsütésemet fázisfotókkal tegyem fel. Ma lefotóztam az előkészületeket is. Íme a mai kenyerem!

A végeredmény megint egy csodaszép kenyér. Mint mindig, most is megbabonázott. Csak állok mellette, és áhítattal nézem. - atk5339

Ezek is érdekelhetnek

Friss