Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehérboros sárgabarack-krémleves ribizlis habgaluskával

MME MME
30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg friss sárgabarack
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 citrom
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • A ribizlis habgaluskához:
  • 2 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál friss leszemezett piros ribizli

Elkészítés

Elkészítés: A friss sárgabarackot forró vízbe téve 1,5-2 perc alatt leforrázzuk, hogy a héja lejöjjön, majd kicsit hagyjuk hűlni, és a bőrét lehúzzuk, kimagozzuk.

Az előkészített barackot fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje, majd hozzáöntjük a fehérbort, beleszórjuk a cukrot, a finoman lereszelt citromhéjat, belenyomjuk a fél citrom levét, megszórjuk az őrölt fahéjjal, és ha felforrt, lassú tűzön 5 percet főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.

A habgaluskához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a cukrot, tovább verjük, beleforgatjuk a megmosott, leszemezett villával kicsit összetört ribizlit, két evőkanállal habgaluskákat formázunk belőle, és forró vízben, közepes tűzön, oldalanként kb. fél-fél perc alatt megfőzzük. Ha elkészült, lecsepegtetjük és tányérra tesszük.

Tálaláskor a sárgabarack-krémlevest tányérba vagy leveses-csészébe szedjük, ribizlis habgaluskát ültetünk a tetejére, és ízlés szerint, friss citromfűvel vagy mentával díszíthetjük.

Megjegyzés

Ha nem kapunk friss sárgabarackot, készíthetjük hámozott, felezett konzerv vagy befőtt sárgabarackból is. Kínálhatjuk forrón vagy hidegen egyaránt.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss