Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehérboros körteleves túrós galuskával

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A leveshez:
  • 1 kg körte
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 2 db szegfűszeg
  • citromlé
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fahéj
  • őrölt szerecsendió
  • A galuskákhoz:
  • 25 dkg túró
  • 5 dkg búzadara
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • cukor

Elkészítés

Elkészítés: A körtéket meghámozom, a magházukat kivágom, felkockázom. Egy főzőedényben felteszem főni, annyi vizet adok hozzá, amennyi ellepi. Beledobom a szegfűszeget és a többi ízesítőt (az arányok ízlés dolga).

Mikor a gyümölcs puhára főtt, hagyom picit hűlni, és botmixszerrel pépesítem. Hozzáadom a bort és a tejszínt, ha kell, ismét ízesítem, összeforralom.

Közben nekilátok a túrós galuskáknak. A hozzávalókat egy tálban összegyúrom, fél órára hűtőbe teszem. Az idő elteltével kézzel kis gombócokat formálok belőle, és lobogó sós vízben addig főzöm, míg feljön a tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedem, lecsepegtetem.

Kedvem szerint melegen tálalom a levest a frissen kifőtt túrós galuskámmal, ezt inkább a borús, hidegebb napokon teszem, de amikor vidám, napsütötte, szép idő van, mind a levest, mind a betétjét hagyom kihűlni, és úgy tálalom.

Megjegyzés

Én legalább fél körtét meghagyok, nyersen szeletelem vékonyra, tálaláskor ebből adok a levesbe. Igazi ínyencek pár cseppnyi körtelikőrrel, pasik inkább Vilmos körte pálesszal népszerűsíthetik.
Érdemes kipróbálni, mindenkinek javaslom. - Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek