hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehér spárga diómártással és zelleres burgonyapürével

30 perc
rafinált
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:
  • 50 dkg zsenge fehér spárga
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 dkg vaj
  • A diómártáshoz:
  • 8 dkg darált dió
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • A püréhez:
  • 25 dkg burgonya
  • 20 dkg zellergumó
  • 1 dl habtejszín
  • Valamint:
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A diómártáshoz a diót ledarálom, a petrezselyemzöldet finomra aprítom. A krémsajtot és a joghurtot keverőpohárba kanalazom, hozzáadom a diót és a petrezselymet, a sajt sótartalmától függően 1/2-1 mokkáskanálnyi tengeri sót adok hozzá, bőven borsozom, botmixerrel simára keverem. Csinos üvegtálba halmozom, kevés petrezselyemmel és darált dióval díszítve tálalásig hűtőszekrénybe helyezem.

A zelleres burgonyapüréhez a kétféle gumóst megtisztítom, nagyjából 1 cm-es kockákra vágom, hogy gyorsan elkészüljön. Annyi sós vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi a kisméretű lábos tartalmát. 12-15 perc alatt puhára főzöm.

Amíg a burgonya és a zeller fő, a spárgák fás végeit letöröm, meghámozom. Ennél a műveletnél nem szabad takarékoskodni – a spárga akkor lesz ízletes, ha éles hámozóval tökéletesen sikerül eltávolítani a héját, valamint nem tartozik hozzá a keserű vége.

A tejszínt habbá verem, a burgonyát és a zellert leszűröm, pürésítem, ha szükséges némi sóval, valamint kevés frissen őrölt borssal és ¼ frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, hablapáttal hozzádolgozom a tejszínhabot, tálalásig melegen tartom.

A zelleres burgonyapüré elkészültével magas falú fazékban kb. 1 l vizet forralok, amelyet 1 teáskanál sóval, 1/2 teáskanál cukorral, valamint 1/2 citrom levével ízesítek. 12-14 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm, serpenyőben felforrósítom az olajat és a vajat, 2-3 perc alatt átforgatom.

Hosszú tányérokra rendezem a forró spárgákat, a végüket meleg zelleres burgonyapüré-paplanba bújtatom, amelyet frissen őrölt borssal fűszerezek, a felső harmadra pedig hideg diómártást kanalazok, petrezselyemlevelekkel díszítem.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss