Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fedezd fel a nyúlhúst!

Édes kicsi, szőrös nyuszi, a családnál vendégeskedő húsvéti nyúl, a gyerek kockásfülű nyula.... ezek azok a sztereotípiák, ami miatt nem esszük a nyulat, pedig az egyik létező legegészségesebb hús.

A nyulat már az ókori Egyiptomban és Rómában is fogyasztották. A középkorban Spanyolországban, Angliában, Franciaországban is tartották és ették a nyulat. Közép-Amerikába a spanyol hódítók hajóin jutott a háziasított üregi nyúl. Magyarországon pedig a XVI. században jelent meg az étlapon.

A történelmi múlt után a nyúl a jelen háztartásainak is szerves része Európa számos országában, Dél- és Észak-Amerikában, de a Kínában és a Közel-Keleten is szívesen fogyasztják. A világ nyúlhús fogyasztásához a hús felét Európa termeli ki. Olaszország a legnagyobb termelő, Magyarország a kilencedik a sorban, míg hazánk  a világ második legnagyobb nyúlhús-exportőre. Érdekes, hogy ennek ellenére nálunk csak nagy ritkán kerül az asztalra a nyúl.

A világ élfogyasztója a turistákkal gazdagon ellátott Málta, de az olaszok, a spanyolok, a belgák és a franciák is előszeretettel fogyasztják ezt az igen egészséges húst. Amíg az élvonalban lévő országok éves fogyasztása nagyjából 8 és 3 kg között mozog, addig a nagy nyúltermelő Magyarországon a lakosok nyúlhús fogyasztása évi 10 dekára tehető.

Lássuk be, ezen lenne mit javítani. Sokan meg sem kóstolják, mert drágának találják, vagy csupán sosem ettek, és idegenkednek tőle. Akik ettek már, azok is nagyon ritkán, havonta, vagy évente 1-2 alkalommal esznek nyúlhúst, akkor is inkább étteremben. Akiknél ennél gyakrabban kerül asztalra, azok általában önmaguk is termelők.

Milyen hús is az a nyúlhús? Mitől olyan egészséges?

Egyrészt ott a vadon élő, lőtt nyúl, illetve a tenyésztett fajta. A vadnyúl húsa a vadakra jellemző attitűdökkel rendelkezik, a tenyésztett nyúl inkább a csirkére vagy borjúra emlékeztet. A nyúlhús viszont soványabb, mint a csirke vagy a marha.

Kiváló minőségű fehérjében gazdag a húsa. A nyúlhús tökéletesen illeszkedik az egészséges életmód diktálta konyhába.

A fehérje mellett esszenciális aminosavakat tartalmaz, valamint B3-t, B6-t, B12 vitamint, foszfort, vasat és szelént. Alacsony a koleszterintartalma, sőt koleszterincsökkentő hatással is bír a fogyasztása. Alacsony a nátriumtartalma, így a magas vérnyomásban szenvedők számára is ideális.

Nagyon könnyen emészthető hús. 10 dkg húsban kb. 200 kalória van. Gyerekeknek, várandósoknak, betegeknek, fogyókúrázóknak és vérszegényeknek különösen ajánlott.

Mit készítsünk nyúlból?

Nyúlból készíthető leves, pörkölt vagy paprikás, rizses hús, de remek vadasnak is. Érdemes bepácolni a húst, így válik igazán porhanyóssá. 

Nyúl rizzsel

Hozzávalók:
3-4 nyúlcomb
1 nagy fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 tk kakukkfű
1 bögre jázmin rizs
40 dkg-os darabolt paradicsom konzerv
olíva olaj

frissen őrölt bors
2 dl chardonnay
2 babérlevél

Elkészítés: Az ebéd előtt úgy másfél órával elkezdem sütni a fokhagymákat. A héjas fejeket félbevágom, majd egy olívával vékonyan megkent tepsibe fektetem, fóliával fedem, és másfél óráig sütöm.
A nyúlcombokat egy serpenyőben - fedő alatt - kevés olíván nagyjából 20 perc alatt lesütöm/párolom. Egy üvegtepsit a kerámialapra teszek, alágyújtok, és megdinsztelem benne az apróra vágott vöröshagymát. Amikor kész, hozzáadom a 2 fej megsült fokhagymából kiforduló, aranybarna gerezdeket.

A hagymára öntök egy bögre rizst. Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet és a babérleveleket, majd a borral, a nyúlcombok alatt képződött lével és 1 doboz darabolt paradicsommal felöntöm. Elkeverem, és belefektetem a nyúlcombokat. Ha kell, még öntök rá vizet, a lényeg, hogy a rizst bő fél ujjnyira beborítsa a lé. A tepsit lefedem, és 190 fokon sütöm 45-50 percet.

Szilvás nyúlragu

Hozzávalók:
4 nyúlcomb
1 fakanálnyi vaj
2 fej vöröshagyma
25 dkg szalonna
30 dkg magozott aszalt szilva
2 ek finomliszt
0,5 l cider (almabor)

frissen őrölt bors

Elkészítés: Apró kockára vágom a hagymát és a szalonnát. A nyúlcombokat lisztbe forgatom, majd vajban – közepes lángon- átsütöm, amíg megbarnul. A combokat félreteszem. A vajhoz adom a szalonnát és a hagymát. Néhány percig hagyom, hogy kieressze zsírját a szalonna és üvegesedjen a hagyma, majd visszateszem a serpenyőbe a combokat, hozzáadom az aszalt szilvát, sózom, borsozom, és felöntöm az almaborral. A serpenyőre kerítek egy fedőt, és nagyjából 1 óráig közepes lángon főzöm. Tagliatellével tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss