Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Februári gasztrofesztiválok

Az év második hónapjára már mindenki kiheverte a karácsonyi evészeteket, és újult erővel vetheti bele magát a gasztronómiai élvezetekbe, amelyekből szerencsére nincs hiány. Több disznótor, kolbász és hurkatöltő rendezvény, és még több farsangi fánkfesztivál várja az érdeklődőket.
2010. február 5-7. - III. Mangalica fesztivál, Budapest

A fesztivál szervezői a mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, nagyszerű zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.

www.mangalicafesztival.hu


2010. február 5-7. - VII. Gyulai Reneszánsz karnevál, Gyula

Az idei évben a karnevál alatt Mátyás király és Aragóniai Beatrix udvarába leshetnek be a kísérő programok keretében a résztvevők. Ebből az alkalomból a hagyományos karneváli programok tovább gazdagodnak Mátyás kori életképekkel, reneszánsz táncos, zenés műsorokkal, kiállításokkal, divatbemutatókkal, gasztronómiai különlegességekkel. Nagy hangsúlyt kap a gasztronómia is ezekben a napokban. A látogatók nemcsak a vásár területén kóstolhatnak bele a helyi, illetve reneszánsz kort idéző csemegékbe, étkekbe, lelket melegítő italokba és egyéb finomságokba, hanem Gyula számos étterme is reneszánsz hangulatba öltözve várja vendégeit. Reneszánsz lakoma csalogatja a bálozni vágyókat is, mivel minden évben reneszánsz bál kerül megrendezésre a Városháza impozáns dísztermében.

www.gyulaikarneval.hu


2010. február 6.  - Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület évnyitó rendezvénye, Gödöllő

A téli szarvasgomba ünnepével egy olyan hagyományteremtő rendezvénysorozatot kívánnak indítani a szervezők, amellyel a szarvasgomba elfeledett kultúrája újraéledhet Magyarországon. A fesztiválon bemutatkoznak a hazánkban fellelhető szarvasgombafajok, különösen a téli szarvasgomba (Tuber brumale), a szarvasgombával foglalkozó szakemberek, a magyar szarvasgombászok és kutyáik, az első magyar szarvasgombás termékeket gyártó cég, az első magyar termőre fordult szarvasgomba ültetvény, a szarvasgombával és ültetvényezésével foglalkozó vállalkozások.

www.szarvasgombagodollo.hu

 

2010. február 12-13. - IV. Hurka- és kolbásztöltő fesztivál, Szentpéterszeg

A rendezvényen a hagyományos disznótort kísérő ételek (hagymás vér, tepertő, toroskáposzta, pecsenye stb.) mellett pogácsa, pálinka és forralt bor is fogadja a vendégeket. A gasztronómiai rendezvényt kulturális programok kísérik. A rendezvény célja a hagyományok ápolása, hagyományőrző programok szervezése, a helyi gasztronómiai specialitások népszerűsítése.

www.szentpeterszeg.hu

 

2010. február 12-18. - Csabai Farsang, Békéscsaba

A Csabai Farsang a dél-kelet magyarországi farsangi hagyományokat eleveníti fel a kószálástól kezdve a disznótoron át a bálig. Koncertekkel, maskarás felvonulással, hagyományőrző szlovák farsanggal, igazi csabai disznótorral búcsúztatják a telet a vendégek. A nagy csabai lacikonyhában a Csabai Kolbászklub kolbásztöltő nagymestereinek disznótor bemutatóján a szombati délelőttön kisül minden csabai "disznóság". A "nagy család" keze nyomán hamisítatlan csabai ételkülönlegességek készülnek, kóstolási lehetőséggel. A cigánka, a sült vér és a bryndzové halusky mellett a híres csabai kolbászt is elkészítik a résztvevők. Farsangi sokaság keretében -többek között-élő népzene, népi játékok és tánctanítás, huncut farsangi fotográfus, arcfestő és jófajta csabai vendéglátás várja az érdeklődőket.

www.ifihaz.hu

 

2010. február 13. - Hurka és szalonna fesztivál, Tard

A tardi fesztiválon összemérhetik erejüket a hurkatöltők, a savanyúságkészítők, a forralt bort és a házi szalonnát készítők.

www.tard.hu

 

2010. február 13. - Kevi böllértalálkozó, Túrkeve

A rendezvényt a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára a szervezők. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat.

www.bollertalalkozo.hu

 

2010. február 13. - Országos Farsangi Fánkfesztivál, Nagykanizsa

A hagyományteremtő céllal pár éve kezdődött rendezvény ma már országossá nőtte ki magát: különböző vidékekről érkeznek a csapatok, hogy megmérettessék fánksütő képességüket. A szervezők három kategóriát hirdettek: hagyományos, különleges, illetve mindkettő, a lényeg, hogy az elkészült termék ízletes és fánk legyen.

www.nagykanizsa.hu

 

2010. február 13. - Pilisi kavalkád – Fánkfesztivál, Pilisszentkereszt

A fesztiválon bemutatásra kerülnek a Pilis környéki községek szlovák, német, szerb nemzetiségi és magyar farsangbúcsúztató népszokásai. Ezen kívül fánkevő és fánksütő versenyt is tartanak a szervezők. A kétnapos programban szerepel még családi futóverseny és fánkkirály avatás.

www.pilisszentkereszt.hu

 

2010. február 19-21. - Miskolci tél- és kocsonyafesztivál, Miskolc

A Miskolci Kocsonyafesztivál olyan három napon át tartó össznépi mulatság, amely az egykori, híres-neves miskolci vásárok hangulatát idézi. Ilyenkor Miskolc belvárosában számtalan szórakoztató programon vehetnek részt az érdeklődők, megcsodálhatják az erre az alkalomra készülő látványos kocsonyákat, és persze meg is kóstolhatják a vendéglátók által készített ínyencségeket. (Ilyenkor több mint 20 ezer adag kocsonya is elfogy.) A szervezők az étkek mellett színvonalas kulturális programokkal is várják a vendégeket.

www.kocsonyafesztival.hu

 

2010. február 20. - X. Hájas tészta- és fánksütő verseny, Csömör

A Csömörön szervezett, ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, turisztikai jelentőséggel bíró Hájas Tészta- és Fánksütő Verseny mára már gasztronómiai kistérségi rendezvénnyé nőtte ki magát. A rendezvénnyel a szervezők szeretnének minél többet tenni a magyar gasztronómiai szokások megőrzése érdekében és újra kedvet teremteni a lassan "letűnő" hájas tészta újbóli felfedezéséhez, a virágzó fánksütés és csöröge megannyi változatának bemutatásával.

www.psmhcsomor.hu

 

2010. február 21. - Foodapest, Budapest

A Foodapest 1992 óta a hazai élelmiszeripar piacvezető rendezvénye, egyúttal a közép-kelet-európai régióban is kiemelkedő jelentőségre tett szert. A piaci igények változásával 2010-től új koncepció alapján szervezi a Hungexpo Zrt: az UKBA kiállítással egyidejű megrendezésével egy nagyszabású, gasztronómiailag is jelentős, eseményközpontú rendezvény kialakítása a cél. A rendezvény legnagyobb vonzereje a szakmaiság és a nemzetköziség további erősítése mellett 2010-től részlegesen a fogyasztók felé is nyit. A cél, hogy a kiállítók még közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek a végfelhasználókkal, akik a forgalomnövelés meghatározó tényezői.

www.hungexpo.hu

 

2010. február 27-28. - Nemzetközi cinkefőző verseny, Szatmárcseke

A Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója rendezvénysorozatot 1999 óta rendezik meg minden évben február utolsó hétvégéjén Szatmárcsekén. A fesztivál központi étele a krumpliból és lisztből készült, olajban kisütött, hagyományosan túróval ízesített étel, de ezenkívül más népi ételt is megkóstolhatnak a településre látogatók. A fesztivál szombaton libafogó versennyel, libatoll-tépéssel és libafeldolgozással veszi kezdetét.  Mindemellett kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója, feledésbe merült ételek sütemények, kalácsok kóstolása, receptismertetés, kulturális műsor - citerazenekarok, néptáncosok, énekkarok, ifjúsági színjátszók - várja a vendégeket. Vasárnap falusi disznóvágáson vehetnek részt az érdeklődők. "Fogópálinka és forralt bor", füle-farka kóstolás, disznótoros reggeli és ebéd szerepel az ínyencségek között.

www.szatmarcseke.hu

Ezek is érdekelhetnek