Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2024. február 24.: szökőnap, telihold és az év első tízmilliószoros napja

default user icon
MME
Kivételes nap a mai az asztrológusok szerint. Ez az év szökőnapja, telihold lesz és erre a szombatra esik az év első tízmilliószoros napja is. Hogy ez mit jelent pontosan? Máris eláruljuk!

Ezen a napon érdemes egy kicsit jobban odafigyelni magunkra és másokra egyaránt. Hogy miért? Nézzük, mi minden zajlik most körülöttünk!

Szökőév, szökőnap

Ebben az évben egy extra napot kapunk „ajándékba”. Hogy miért? A válasz egyszerű: a naptárunk igyekszik követni a csillagászati eseményeket, de ezek az események nem minden nap ismétlődnek, így eltérés lesz a csillagászati és a naptári év között. Hogy ez korrigálják, minden negyedik évben beiktatnak egy plusz napot. 1582-ben vezették be a Gergely-naptárat, és ekkor ismerték fel, hogy a Julián-naptár szerinti időszámítás mintegy tíznapos késésben van a civil naptár és a csillagászati időszámítás között. Ennek eredményeképpen XIII. Gergely pápa naptárreformot hajtott végre. Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt: 1587. október 21., szombat után november 1-je, vasárnap következett. Ezzel Magyarország szinkronba került a többi európai országgal. A Gergely-naptár meghatározott években egy plusz napot ad a február hónaphoz, így az a szökőévben 29 napos lesz.

Minden olyan évszám, amely néggyel osztható, de nem osztható százzal, szökőévnek minősül. Ilyen például a 2024-es év is. Azok az évek is szökőévek lesznek, amelyek oszthatók százzal és négyszázzal is.

A szökőnap mindig február 24-e. Julius Caesar óta minden február 23-át megdupláznak, így alakul ki a február 24-e. (Tehát nem február 29-e a szökőnap, ahogy sokan tévesen gondolják.) Julius Caesar vezette be a 12 hónapos naptárt Kr. e. 46-ban. A római hadvezér és politikus mondta ki, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”, ez pedig február 23-ának számít a mai naptárban. Tehát lényegében a március 23. duplázódik minden szökőévben, vagyis a február 24. négyévente szökőnap.

Telihold

Szombaton 13:32-kor a Hold szembekerül a Nappal, vagyis telihold is lesz. A telihold hatásait már nagyon régóta rejtély övezi. Sokan úgy érzik, hogy a telihold felerősíti az érzelmeiket, ezért ilyenkor fogékonyabbak a jóra és a rosszra egyaránt.

Tízmillószoros nap

Az év első teremtő, tízmilliószoros napja is erre a dátumra esik. A tízmilliószoros napok Buddha szent ünnepei, amikor a tibetiek hite szerint minden gondolat, cselekedet, szándék tízmilliószoros erővel hat. Valódi csodatévő napok ezek, ilyenkor lehetőséget kapunk arra, hogy bevonzzuk a jót. 

Ez az első tízmilliószoros nap a Chötrül Düchen, a Csodák, illetve a vajmécsesek ünnepe. Ilyenkor vajból készült mécseseket, apró gyertyákat gyújtanak, és Buddha csodatévő tetteit idézik fel. A dharmacsakra napokon az a legfontosabb, hogy a jóra, a szépre koncentrálj, és megnyisd a szíved a pozitív változások előtt. Ehhez persze hit kell, és bizalom az égi gondviselésben. Fontos, hogy tudatosítsd magadban: minden próbatétel, akadály azt szolgálja, hogy fejlődni tudj, és kikristályosodjon a személyiséged. Légy segítségére a világnak, a környezetednek, hogy aztán a pozitív energiák visszaáramoljanak rád, immár megsokszorozva.

Hogy mi mindenre érdemes figyelni ezen a különleges, teremtő napon, megtudhatod az astronet.hu cikkéből!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

BŐSÉGET ÉS JÓLÉTET HOZHATNAK A BABONÁK – EZEKRE FIGYELJ, HOGY MINDEN JÓL ALAKULJON AZ ÉLETEDBEN!>>> 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss