Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fatörzs, a karácsony sztárja - így süsd meg az ünnepekre!

Ha már elég a bejgliből, már nem kell a mézes, és a flódni helyett is inkább valami más kínálnánk az ünnepi menü zárásaként, akkor érdemes egy kicsit körülnézni a francia ünnepi asztalokon és az ő kedvenc karácsonyi süteményükkel, a bûche de Noël-lel ünnepelni.

A bûche de Noël, azaz a fatörzsként ismeretes sütemény klasszikus, kakaókrémes változata a magyar cukrászatban is régóta jelen van, bár mára már inkább kikopott a cukrászvitrinekből. De szerencsére a süteménynek nem csak ez a – stefániából, piramis szeletből ismert – változata létezik, hanem számtalan más, izgalmas módon is elkészíthető.

Végy egy piskótát!

A fatörzs torta alapja a piskótatekercsnél már megszeretett vékony piskótalap, amit kedvünk szerint megtöltve felgöngyölhetünk. A piskótatekercs készítésénél ügyeljünk arra, hogy jó állagú, rugalmas, ne túl nehéz piskótát készítsünk. Lehetőség szerint vékony gáztepsiben vagy egy nagyobb tepsi külső felé süssük, ügyeljünk rá, hogy ne süljön túl, mert akkor nehéz lesz vele bánni, nem fog szépen feltekeredni, repedni fog. A legjobb megoldás, ha sütőpapírra terítve sütjük, így a kisütött lapot sokkal egyszerűbb mozgatni és feltekerni is. A fatörzs esetében a lapot javasolt nedves konyharuhával feltekerni, s csak egészen langyos állapotában megtölteni. A piskóta maga is ízesíthető: készíthetünk kakaós piskótát, illetve darált csonthéjasokkal is nyugodtan lecserélhetjük a piskótához szükséges liszt egy részét, sőt akár egy kevés szerecsendióval, fahéjjal, szegfűborssal, reszelt narancshéjjal fűszerezhetjük is.

Töltsd!

A fatörzs tortát sokféle ízesítésű krémmel betölthetjük. A klasszikus, magas kakaótartalmú porral kikevert vajas krém mellett, számos más lehetőségünk is adódik. Egyrészt nem feltétlen kell vajjal dolgoznunk, másrészt a kakaót is lecserélhetjük, amire csak szeretnénk. A fatörzsbe kerülhet felvert tejszínből készített krém, jó és akár több napig is eltartható, ha sajtkrém alapokra fektetjük a tölteléket, de akár pudingos, grízzel készített, a mézes krémesre emlékeztető töltelék is helyt kaphat benne. Az ízének pedig csak a képzeletünk szab határt. Készíthetünk gyümölcsös változatot, aszalt és hűtve szárított, azaz liofilizált gyümölcs is kerülhet bele, de mogyorós, diós, mákkrémes fatörzsünk is születhet. Az ízeket keverhetjük is, a kakaós piskótát tölthetjük diós, karamelldarabokban gazdag krémmel, illetve a diós piskótát betölthetjük aszalt barackos krémmel, s már csak egy vékony csokimáz kell a fatörzsre, hogy elkészítsük a zserbó bûche de Noël-t.

Dekoráld!

A fatörzs igazi nagysága azonban nem a piskótában és a krémben rejlik, hanem a külcsín adja. A fatörzset érdemes igazán szép fatörzzsé varázsolni. Villával, habkártyával kérget rittyenteni a süteményt borító krémbe, marcipánból ágacskákat, manókat, gombákat, zuzmót, mohát álmodni a fatörzs kiszögelléseibe, az elhajló ágak közé. Sőt akár karácsonyi dekorációt is készíthetünk, gömbök, magyalágak, angyalkák, hóember és szánhúzó Mikulás is kerülhet a mini életképpé varázsolt süteményünk tetejére.

4 KLASSZIKUS ÜNNEPI SÜTEMÉNY, AMI NÉLKÜL NINCS KARÁCSONY! >>> 
5 JÓ TANÁCS, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A KARÁCSONYI MÉZESKALÁCSOD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss