Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Farsangi szalagos fánk II.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 70 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 5 cl rum
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 narancsreszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • A tálaláshoz:
  • lekvár / dzsem
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • A sütéshez:
  • napraforgóolaj

Elkészítés

Elkészítés: 1. 1 dl langyos tejbe teszünk 1 mokkáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, a rumot, a reszelt narancshéjat, az egész tojást, a tojássárgákat, a sót és a porcukrot is hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt is. Fokozatosan a melegített maradék tejjel jól kidagasztjuk, míg jó hólyagos tésztát kapunk. Utoljára adjuk hozzá az olvasztott vajat, szép szálasra kidolgozzuk. (A tojások nagyságától és a liszttől is függ a tészta állaga, ha igényel még egy kicsi tejet, akkor adjunk hozzá! Nálam a leírt mennyiségek jók voltak, e szerint készítettem.)

2. A kelesztőtál fedelét rátesszük, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra kézzel szétterítjük. Nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk, az ujjunkkal a közepét benyomjuk, majd letakarva 15 percig meleg helyen pihentetjük. Egy abrosszal letakarjuk.

4. Nem túl forró olajban kisütjük. Először a felső felét tesszük a sütőedénybe, így a lisztezett része kerül felülre, majd fedő alatt sütjük kb. 1 percig (gyorsan sül), majd megfordítjuk, ezután fedő nélkül sütjük szép világosra. Papírtörlőre szedjük.

5. Porcukorral vagy vaníliás porcukorral meghintjük. A kis mélyedésekbe lekvárt csepegtetünk, de a fánk mellé is tehetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss