hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Farsangi fánk - Mindmegette villámverseny

120 perc
rafinált
megfizethető
8 adag

Elkészítés

  1. Meleg helyen fogjunk hozzá, lehetőleg minden hozzávaló legyen meleg, illetve szoba-hőmérsékletű, a tojást is vegyük ki előre a hűtőből. 1 dl tejet meglangyosítok 1 mk. kanál cukorral, elmorzsolom benne az élesztőt, tetejét megszórom liszttel, meleg helyre állítom. Egy nagy tálba szórom a lisztet, hozzáteszem a cukrot, az olvasztott vajat(margarint), a tojássárgákat, a rumot, a reszelt citromhéjat. Amikor az élesztő feljött (akkor jó, ha már hab az egész), azt is hozzáöntöm és meglangyosítom a maradék tejet. Itt nem lehet pontos mennyiséget írni, annyi tejet öntök hozzá, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjak, nagyon fontos, hogy ne legyen se túl kemény, se túl híg. Lehet kézzel is dagasztani, én úgy szoktam, hogy előbb kézzel összedolgozom, mert a kezemben érzem, hogy milyen sűrű legyen a tészta, majd géppel, dagasztókarral nagyon jól, hólyagosra kidolgozom.
  2. Letakarom és addig hagyom állni, amíg duplájára dagad. Sajnos előfordul, hogy valamiért nem kel jól a tészta, ha észrevesszük, hogy kb, 20 perc múlva nem igazán jön még fel, akkor valószínűleg túl híg lett, tegyünk hozzá még egy kis lisztet és dagasszuk újra, így már beindul a kelés. Amikor duplájára kelt, kiborítom jól meglisztezett deszkára, kb. 2 cm vastagságúra kinyújtom, kiszaggatom. Lehet nagyobb, kisebb méretű, ki milyet szeretne. A leszakadó részekből kis formákat csinálok, perecet, csavart rudat. Konyharuhával letakarom és hagyom még így kelni 20 percig.
  3. Egy lábasban olajat forrósítok (lehet olaj és zsír vegyesen), kb 7-8 dl kell hozzá. Ez nagyon soknak tűnik, de ami megmarad fel lehet használni más ételhez. Fontos, hogy a zsiradék ne legyen nagyon forró, mert akkor megég a fánk, de ha nem elég meleg, akkor nem jön fel szépen. Én úgy csinálom, hogy tartalék lángon forrósítom addig az olajat, amíg látom, hogy már jó és így sütöm végig. A fánk közepére ujjunkkal nyomjunk egy lyukat, és amikor betesszük a forró zsiradékba ez a lyukas rész kerüljön alulra. Az első oldal kicsit tovább sül, kb. 2 perc kell neki (én nem szoktam lefedni), a másik oldal viszont már hamarabb megsül. Papírra szedem, hogy a felesleges zsiradékot.

Megjegyzés

Mindmegette Villámverseny - kovacsagi58

Ezek is érdekelhetnek

Friss