Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Farsangi fánk III.

MME MME
26 4.8/5
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 34 db fánkhoz:
  • 56 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 3 cl rum
  • a sütéshez:
  • olaj
  • az ízesítéshez:
  • vaníliás cukor
  • baracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: Kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel kovászt készítünk. Közben a porcukrot és a tojássárgáját jól kikeverjük, hogy könnyű, habszerű massza legyen. Ha a kovász megkelt, hozzátesszük a langyos liszthez, hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert cukrot, kevés rummal ízesítjük, és annyi langyos tejet keverünk hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk. Fakanállal nagyon jól kidolgozzuk, közben a langyosra felolvasztott margarint részletenként hozzáadjuk, mindaddig, amíg felveszi magába. A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos lesz és az edény falától elválik. Ügyeljünk arra, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Ezután a tetejét meglisztezzük, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé összedolgozzuk, és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer megkelesztjük őket. Ezután minden fánk közepét kissé benyomjuk, hogy középen is jól átsüljön. Egy lábasban bő zsiradékot hevítünk, majd fedő alatt kisütjük a fánkokat. A jól sikerült fánkok oldala szalagos. Vaníliás porcukorral meghintjük, külön baracklekvárt adunk hozzá. Olvasztott tortabevonóval is díszíthetjük

Megjegyzés

Itt a farsang, áll a bál... A lányom szokta ezt megsütni. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss