A langyos tejben 1 ek porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojást és a tojássárgákat, a maradék porcukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és kb. 10 perc alatt kézzel vagy géppel fényesre dagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy vékony falú, 7-8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A leeső részekből szabálytalan figurákat készíthetünk. A nyújtódeszkán - konyharuhával letakarva - még legalább fél óráig pihentetjük.
Az olajat közepes hőmérsékletűre hevítjük. A fánkok közepébe nyomjuk az ujjunkkal, majd egyszerre 4-5 fánkot teszünk az olajba. Lefedjük, és közepes lángon 35-40 másodpercig sütjük, majd a fedőt levéve megfordítjuk. A másik oldalát már fedő nélkül sütjük. Szűrőlapáttal tálba szedjük, amit előtte papírtörlővel kibélelünk. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.
Valljuk be, a fánk nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de farsang idején szinte minden háztartásban sütnek.
Ha van a robotgépünkhöz dagasztó pálca, azzal sokkal könnyebb a dagasztás. A sütésnél én üvegfedőt használok, így látom hogy, mikor kell megfordítani. - Bodnár Éva
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!