Csöröge
A csöröge fánk attól zseniális, hogy ropog. Mivel legtöbb esetben élesztő nélkül készül, ezért nincs puha belseje, cserébe olyan omlós és ropogós, hogy öröm lekvárba vagy csokoládéba mártva elropogtatni.
Churros
Ugyancsak a mártogatós fánkok közé tartozik a spanyolok kedvence, a churros, ami leginkább a nálunk is ismert tolófánkra emlékeztet. A hosszú, égetett tészta alapú kígyókat fahéjas porcukorral megszórva kínálják, s forró csokoládéval szervírozzák. Abbahagyhatatlan.
Éclair fánk, képviselő fánk
Bár nem tartozik a klasszikus fánkok közé, de mégis ide sorolható az éclair és a képviselő fánk is, amelyek égetett tésztából készülnek, sütőben sülnek, s utána kerülnek megtöltésre. Azok számára lehet az éclair és a képviselő fánk ideális választás, akik nem szeretik a bő zsiradékban sült fánkokat, ellenben a töltött tésztákért rajonganak.
Beignet
A beignet egy francia, párna alakú fánk, amely a francia bevándorlóknak hála mára már Louisiana állam hivatalos fánkjává is vált. A légiesen könnyű fánk korzikai változatát akár gluténmentes diétán lévők is megsüthetik, hiszen gesztenyelisztből készül.
Loukoumades és a többi szirupos fánk
A görög fánk tésztáját és elkészítését tekintve sokban emlékeztet a szalagos fánkunkra, ám a görögök a végén bevisznek egy igazán ütős csavart, az apró fánkokat mézben vagy cukorszirupba megáztatják. Ehhez nagyon hasonló a török lokma, az Ázsiában igencsak kedvelt jalebi, illetve az indiai gulab jamun is. A jalebihez hasonló a török tulumba is, amely olyan, mintha valaki keresztezett volna két fánkot, a churroshoz hasonlatos tolófánkot ugyanis a törökök rózsavizes vagy citromos szirupba áztatják és úgy fogyasztják.
Brazil fánk
A brazil fánk könnyen összeállítható, s hamar el is készíthető, hiszen élesztő helyett a sütőpor munkál benne. A kanállal zsiradékba szaggatható tészta nagyon kellemes, puha belsejű, míg a külseje és a széle a csörögefánkhoz hasonlatosan ropogósra sül.
Túrófánk, ricottafánk
Bár nem tartozik a klasszikus fánkok közé a nálunk túróval készülő, olaszoknál ricottával előállított fánkokat sokan szeretik. A könnyen és hamar elkészíthető, egyszerűen fűszerezhető falatnyi fánkok nem csak édességként állják meg a helyüket, hanem akár köretként is bevethetők. Ha homogén tésztájú fánkot szeretnénk kapni, akkor a felhasználás előtt érdemes a túrót egy szitán alaposan áttörni.
Oliebol, holland fánk
A kanállal szaggatható fánkok közé tartozik, sütőporral készített tésztájába sokszor kerül mazsola vagy más aszalt gyümölcs, illetve különféle magokkal szokás még gazdagítani. Belgiumban és Franciaországban is előszeretettel fogyasztják, bár ott nem a farsangi szezon sztárja, hanem az újév köszöntésére sütnek belőle nagyobb mennyiségeket.