Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Farsangi fánk házi cukormázzal

120 perc
bonyolult
átlagos
24 adag
Hozzávalók
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 4 db tojássárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek rum
  • 1/2 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor (16 g)
  • 2 mk vaníliaőrlemény (elhagyható)
  • 2 ek porcukor
  • 5 dkg margarin
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Felforraljuk, majd langyosra hűtjük a tejet. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, 1 ek cukorral.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a vaníliás és porcukrot, a csipet sót, a citrom levét és reszelt héját, a vaníliaőrleményt, majd a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, az 1 dl tejben megolvasztott margarint, a tojássárgákat, a rumot, valamint a fokozatosan a maradék langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk(ha kell, még önthetünk hozzá).
  3. Alaposan , hólyagosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva - vagy kelesztő tálban - kb. duplájára kelesztjük, módszertől függően kb. 45-90 perc.
  4. Amikor megkelt, lisztezett alapon, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a közepét elvékonyítjuk, és a felforrósított olajban kisütjük, először a nem lisztezett felével és fedő alatt, majd megfordítva a másik oldalát fedő nélkül. Rácsra vagy papírtörlőre szedjük.
  5. Hagyományosan porcukorral és lekvárral, vagy házi cukormázzal meglocsolva (receptet lásd a megjegyzésben), reszelt csokoládéval megszórva, friss vagy kandírozott gyümölccsel tálaljuk.

    ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FÁNK, A KENYÉR A KALÁCS - KELT TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>>

    MITŐL LESZ SZALAGOS A FÁNK? FÁNKSÜTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>> 

    MÉG TÖBB FARSANI FÁNK RECEPT ITT >>> 

 

Megjegyzés

Az olaj ne legyen se túl forró, se alacsonyabb hőfokú, probát végezzünk!

Cukormáz alaprecept: 15 dkg finom /icing/porcukor, 2-3 ek, ízlés szerinti folyadék, pl. gyümölcslé, bor, rum, kávé stb. kézi mixerrel sima krémmé dolgozva. Ez a mennyiség 12 db muffin bevonásához is elegendő.

A finom- és rétesliszt helyett hasznáhatunk 50 dkg "Nagyi süteményliszt"-et is! - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss