Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a farsang, áll a bál! A legjobb fánk receptek egy helyen

default user icon
MME
A farsang vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak elnevezése. A farsangnak számos hagyománya van, mind közül az egyik legismertebb talán a fánkfogyasztás és a jelmezes karneválok. Mi most erre az időszakra hoztunk nektek olyan fánk recepteket, melyek között a gluténmentes verziót is megtaláljátok. Ezekkel a finomságokkal egyetlen maszkabálon sem fogtok kudarcot vallani.

Kevesen tudják, hogy a farsang egykor a párkeresés időszaka volt. A lányok akkoriban fánkot sütöttek azoknak a fiúknak, akiket kiszemeltek maguknak. Később pedig, amikor komolyra fordult a dolog, a legények fánkocskának becézték a kedvesüket. Ha a fánkot közösen törte ketté a szerelemes pár, akkor szinte biztos volt, hogy közel az esküvő, hiszen az isteni desszert oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított. 

Már Mátyás király is fánkot kóstolt

Ismerünk olyan legendát is, miszerint a fánk Olaszországból származik. Egyes feltételezések szerint Aragóniai Beatrix magyar királyné közvetítésével került Mátyás király udvarára. Egyébként még számos érdekes történet kering a köztudatban a fánk megjelenéséről Európában, ám ezeket majd egy másik cikkben vesézzük ki. Most inkább átadjuk a terepet a legjobb fánk recepteknek.

„Frissen sül a farsangi fánk, kívül piros, belül foszlik, míg a vendég el nem oszlik. S aki panasszal van bajba, menjen a sóhivatalba!” - részlet József Attila: Étkek áradata című verséből.

1. SZALAGOS FÁNK >>> 

2. Hagyományos KÉPVISELŐFÁNK >>> 

3. KLASSZIKUS EKLER FÁNK >>> 

4. NAGYMAMa farsangi FÁNKJA >>> 

5. AMERIKAI FÁNK (ALAPRECEPT) >>> 

6. CSÖRÖGE FÁNK >>> 

7. GYORS TÚRÓFÁNK >>> 

8. SÜTŐBEN SÜLT FÁNK – OLAJ NÉLKÜL! >>> 

9. FARSANGI SZALAGOS FÁNK >>> 

10. LEKVÁRRAL TÖLTÖTT FÁNK >>> 

11. GYORS ALMAFÁNK >>> 

12. SZABI A PÉK ISTENI FÁNKJA >>>  

13. GLUTÉNMENTES FÁNK >>> 

14. 10 PERCES BÖGRÉS FÁNK >>> 

15. PILLEKÖNNYŰ FÁNK RECEPT >>> 

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss