Eddig a céklára csak savanyúságként tudtál gondolni? Ezen gyorsan tedd túl magad, ugyanis a cékla legjobb barátja a csokoládé, és ezek ketten együtt szuper párost alkotnak, isteni édességeket kreálhatunk belőlük! A következő darab elkészítése nagyon egyszerű, egy dologra kell csak odafigyelni: gumikesztyűben reszeljük a céklát, ha nem akarjuk 3 napig sikálni a lilában úszó kezünket!
HOZZÁVALÓK (14 szelethez):
20 dkg 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
16 dkg vaj + a formához
4 db tojás
22,5 dkg barna cukor
1/2 db vaníliarúd
kb. 20 dkg cékla
22,5 dkg liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
só
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
1. Vízgőz fölött olvasszuk meg a felaprított étcsokoládét, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a vajat és keverjük el, hogykissé megolvadjon. Robot géppel verjük krémesre a tojásokat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, azután adjuk hozzá a csokis vajat is.
2. A céklát mossuk és hámozzuk meg, majd konyhai papírtörlővel töröljük szárazra, és reszeljük le.
3. Vegyítsük el a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, továbbá 1 csipet sóval, azután evőkanalanként dolgozzuk a tojásos masszához. Forgassuk a céklát a kakaós keverékbe.
4. Töltsük az így kapott tésztát egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt vekniformába, és süssük 175 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig.
5. Végül vegyük ki, és hagyjuk langyosra hűlni a süteményt. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.