A töltött zöldségekről azt gondolhatnád, hogy ez már a következő szintje a főzőtudománynak, hiszen vájni kell, és a tölteléket külön elkészíteni - de hidd el, egyszerűbb, mint gondolnád! Az az egy-két apróság pedig, amin elbukhat a projekt, könnyedén elkerülhető - máris mondjuk, hogyan!
Hozzávalók:
2 db cukkini
1 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj + a tálhoz
40 dkg darált pulykamell
30 dkg passzírozott paradicsompüré
só
bors
őrölt rozmaring
10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A cukkiniket megmossuk, hosszában félbe vágjuk a zöldségeket, a belő kocsonyás-magos részt pedig egy kávéskanállal kikaparjuk. Fontos, hogy ne legyen túl vékony az így kapott cukkinihajó kérge, mert félő, hogy nem tartja meg a tölteléket. Tehát alaposan, de óvatosan kapargass!
2. A póréhagymát megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, vagy egy aprólyukú sajtreszelőn lereszeljük. Akinek egyikez sincs kedve vagy gusztusa, az használhat fokhagymaprést is, bár van néhány érvünk ellene!
3. Egy teflonseprenyőben 4 ek olívaolaj melegítünk, majd, amikor forró, beledobjuk a hagymákat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve kicsit megfonnyasztjuk, de vigyázzunk, a fokhagyma megkeseredhet, így, ha látjuk, hogy barnulni kezd, gyorsan húzzuk le a tűzről! Hozzáadjuk a darált pulykamellet, és az egészet kevergetve, fehéredésig pirítjuk. Hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd ízesítsük egy kevés rozmaringgal. A rozmaring íze igen intenzív, tényleg csak 1-2 csipettel hintsük meg! A ragut kevergetve, alacson hőfokon főzzük, kb. 15 percig, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.
4. A paradicsomos ragut a kivájt cukkinikbe kanalazzuk, úgy, hogy teljesen megtöltse, de ne pakoljuk púposra.
5. A megtöltött cukkiniket kiolajozott tűzálló tálba, pakoljuk, egymás mellé, és meghintjük a reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt, az egészet készre sütjük. Forrón tálaljuk!