A Fapados főzőiskolában már megtanultunk palacsintát sütni, madártejet készíteni, ám mindenki életében eljön az a pillanat, amikor "komolyabb" desszertre vágyik és úgy dönt, itt az ideje sütit sütni. Kezdőknek ilyenkor a legegyszerűbbek az úgynevezett kevert sütemények, amelyeket nem kell dagasztani, keleszteni, nyújtani, hanem csak egy tálban összekeverni a hozzávalókat. A morzsasüti, azaz a crumble hasonlóan egyszerűen.
Hozzávalók:
20 dkg alma
25 dkg vegyes bogyós gyümölcs
1 púpozott tk fahéj
1 db vaníliarúd
3 ek barna cukor
10 dkg liszt
20 dkg vaj
17,5 dkg kristálycukor
10 dkg zabpehely
10 dkg szeletelt mandulapehely
1 doboz vaníliafagyi
Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Jó, ha tudod, hogy az alma hamar megbarnulhat. Viszont, ha öntesz rá egy kis citromlevet, akkor megmarad a szép fehér színe.
2. Egy nagy üvegtálban összekeverjük a megmosott, leszárazott bogyós gyümölcsökkel. Használhatsz ribizlit, málnát, áfonyát, epret is. Utóbbit szintén vágjuk össze kisebb darabokra. Ha nincsen idénygyümölcs, akkor fagyasztott gyümölcskeverékkel is dolgozhatunk, de ügyeljünk arra, hogy kellően lecsepegtessük.
3. A gyümölcsöt szórjuk meg az őrölt fahéjjal, a felhasított vaníliarúd kikapart magjaival és a barna cukorral és keverjük össze.
4. Egy másik edényben a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a cukorral. Hozzákeverjük a zabpelyhet és a mandulapelyhet is. (Ízlés szerint más gabonákkal is gazdagíthatjuk.)
5. A fűszeres gyümölcskeveréket egy hőálló edénybe öntjük, és egyenletesen a tetejére morzsoljuk a zabpelyhes morzsát.
6. 200 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor azt látjuk, hogy a morzsa alól bugyog az illatos gyümölcslé, akkor az azt jelenti, hogy a gyümölcsök megpuhultak, levet eresztettek és elkészült a sütink. Nincs más hátra, mint hogy a crumble-t kivegyük a sütőből, a vaníliafagyit pedig a fagyasztóból. Persze fagyi nélkül is isteni finom, sőt hidegen is ehetjük, de így felturbózva még finomabb.