Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fapados főzőiskola: Gyümölcsös morzsasüti lépésről-lépésre

Imádod édesanyád főztjét, de hetek óta nem jutsz el hozzá? Minden vágyad, hogy a húslevesed olyan legyen, mint a nagyié, de hozzá sem mersz fogni? A Mindmegette.hu-val pillanatok alatt te lehetsz a konyha sztárja. Fapados főzőiskola rovatunkban lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan készítsd el az alapételeket, és a legmenőbb kajákat. Tarts velünk! Ebbe vágj bele, ne az ujjadba!

A Fapados főzőiskolában már megtanultunk palacsintát sütni, madártejet készíteni, ám mindenki életében eljön az a pillanat, amikor "komolyabb" desszertre vágyik és úgy dönt, itt az ideje sütit sütni. Kezdőknek ilyenkor a legegyszerűbbek az úgynevezett kevert sütemények, amelyeket nem kell dagasztani, keleszteni, nyújtani, hanem csak egy tálban összekeverni a hozzávalókat. A morzsasüti, azaz a crumble hasonlóan egyszerűen. 

Hozzávalók:

20 dkg alma
25 dkg vegyes bogyós gyümölcs
1 púpozott tk fahéj
1 db vaníliarúd
3 ek barna cukor
10 dkg liszt
20 dkg vaj 
17,5 dkg kristálycukor
10 dkg zabpehely
10 dkg szeletelt mandulapehely
1 doboz vaníliafagyi 

Elkészítés:

1. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Jó, ha tudod, hogy az alma hamar megbarnulhat. Viszont, ha öntesz rá egy kis citromlevet, akkor megmarad a szép fehér színe.

2. Egy nagy üvegtálban összekeverjük a megmosott, leszárazott bogyós gyümölcsökkel. Használhatsz ribizlit, málnát, áfonyát, epret is. Utóbbit szintén vágjuk össze kisebb darabokra. Ha nincsen idénygyümölcs, akkor fagyasztott gyümölcskeverékkel is dolgozhatunk, de ügyeljünk arra, hogy kellően lecsepegtessük.

3. A gyümölcsöt szórjuk meg az őrölt fahéjjal, a felhasított vaníliarúd kikapart magjaival és a barna cukorral és keverjük össze.

4. Egy másik edényben a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a cukorral. Hozzákeverjük a zabpelyhet és a mandulapelyhet is. (Ízlés szerint más gabonákkal is gazdagíthatjuk.) 

5. A fűszeres gyümölcskeveréket egy hőálló edénybe öntjük, és egyenletesen a tetejére morzsoljuk a zabpelyhes morzsát.

6. 200 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor azt látjuk, hogy a morzsa alól bugyog az illatos gyümölcslé, akkor az azt jelenti, hogy a gyümölcsök megpuhultak, levet eresztettek és elkészült a sütink. Nincs más hátra, mint hogy a crumble-t kivegyük a sütőből, a vaníliafagyit pedig a fagyasztóból. Persze fagyi nélkül is isteni finom, sőt hidegen is ehetjük, de így felturbózva még finomabb. 

Ha kedvet kaptál a morzsasüti elkészítéséhez, itt még több receptet találsz! >>>

Itt megtalálod a Fapados főzőiskola valamennyi részét! >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss