Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fapados főzőiskola: grízes tészta lépésről lépésre

Imádod édesanyád főztjét, de hetek óta nem jutsz el hozzá? Minden vágyad, hogy a húslevesed olyan legyen, mint a nagyié, de hozzá sem mersz fogni? A Mindmegette.hu-val pillanatok alatt te lehetsz a konyha sztárja. Fapados főzőiskola rovatunkban lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan készítsd el az alapételeket, és a legmenőbb kajákat. Tarts velünk! Ebbe vágj bele, ne az ujjadba!

Szögezzük le az elején, hogy szerintem a grízes tészta nem a kedvencem. Annyira nem, hogy nem is vagyok hajlandó ilyet főzni… Helyesbítek: nem voltam hajlandó. De jött a karantén és én próbálok a legjobb anya lenni. Össze vagyunk zárva hetek óta és nyilván mindenki kissé ideggyenge. Ezért muszáj kényeztetnem őket. Bármit kérnek, megsütöm-megfőzöm.

Grízes tészta. Jó legyen. Megadtam magam. De nem lehetett szélesmetéltet kapni. Szereztünk a nagyitól, házitésztát. Nem egy nagy dolog megfőzni, pikk pakk elkészül. Figyelni kell, nehogy odapiruljon a búzadara, amúgy a világ legegyszerűbben elkészíthető étele. Isten látja lelkem, megkóstoltam felnőtt fejjel is, hátha. De továbbra se lesz a kedvencem. Azóta már lehet tésztát is kapni… Hetente egyszer megcsinálom a fiúknak. Ennyit az elvekről, hogy sose fogok grízes tésztát főzni. 

Hozzávalók:

250 g szélesmetélt
5 ek búzadara
1,5 dl víz
olaj
ízlés szerint lekvár és porcukor

Elkészítés:

1. A tésztát feltesszük főni enyhén sós vízben. Egy serpenyőben olajat hevítünk és megpirítjuk rajta a búzadarát.

 

2. Amikor aranybarna, felöntjük a vízzel (óvatosan, mert gőz fog felcsapódni!). Levesszük a tűzről és lefedjük.

3. Mire a tészta megfő, a dara is megszívja magát, így egyből össze tudjuk forgatni. Kicsit még együtt pirítjuk őket.

4. A kész grízes tésztát ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk. (Lehetőleg sok lekvárral!)

FAPADOS FŐZŐISKOLA: ÍGY SÜSS PALACSINTÁT LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE >>> 

Ezek is érdekelhetnek