A reggeli, mint nap legfontosabb étkezése sokszor unalmas szendvicsezésbe fullad, mert annál nincs egyszerűbb és laktatóbb napindító étel. De a szendvicsen is lehet csavarni egyet, itt van péládul az olaszok friss paradicsomból készült raguval megpakolt vajas-fokhagymás pirítósa, a bruschetta, ami eggyel különlegesebb, de semmivel sem bonyolultabb, mint mondjuk egy melegszendvics elkészítése. Próbáljátok ki, mutatjuk a pofonegyszerű lépéseket!
HOZZÁVALÓK (4 személyre):
1 db teljes kiőrlésű bagett
1/4 csésze (kb. 250 ml-es) olvasztott vaj
1/4 csésze olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
2 db paradicsom
só
12 dkg feta sajt (de pizza mozzarellával is isteni!)
Elkészítés:
1. A bagettet vágjuk fel ujjnyi vastaszeletekre, és rendezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Pirítsuk meg a szeleteket a 175 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső fűtéssel, 4-5 perc alatt.
2. Olvasszuk meg a vajat egy bögrében, a mikrohullámú sütőben, majd keverjük össze az olívaolajjal, végül egy ecset segítségével kenjük meg a pirított bagettszeleteket a keverékkel. Ne kapcsoljuk ki a sütőt!
3. A fokhagymát hámozzuk meg, nyomjuk át. A bazsalikom lecsipkedett leveleit vágjuk durvára, a megmosott paradicsomokat kockázzuk fel, majd távolítsuk el a magos részüket. Tegyük tálba az előkészített alapanyagokat, sózzuk meg, és forgassuk össze, és egy picit várjunk, hogy az ízek összeérjenek. Ezután kanalazzuk a keveréket a pirított bagettszeletekre.
4. A fetát morzsoljuk össze, majd szórjuk a bagettszeletekre, és süssük őket a forró sütőben további 4-6 percig. Langyosan tálaljuk. Ízlés szerint meglocsolhatjuk egy kevés vörösborecettel vagy balzsamecettel is.