Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fanyar homoktövis és édes mangó ölelkezik a Balaton fagyijában

default user icon
MME
A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt, melyre összesen húsz különféle fagylaltkölteménnyel neveztek a cukrászok.

A zsűri többféle szempont alapján pontozta az elkészült édességeket: a megjelenés mellett az ízek harmóniája, az állag és a kreativitás is fontos szempont volt, és pluszpontot jelentett a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, például a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.

A 2023-as év Balaton Fagyija címet az Amaretto Fagyizó cukrászmesterének alkotása, a Balatoni tövises mangó sorbet nyerte el. A Mindmegette megkereste a fagyit megalkotó Varga Tamást, hogy meséljen arról, miért pont erre az ízkombinációra és ezekre a nem mindennapi alapanyagokra esett a választása.

„Régóta szeretek dolgozni a homoktövissel. Ez egy szuper gyümölcs, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és kiváló immunerősítő. Az íze fanyar, a citromnál is savanyúbb, ezért remekül illik hozzá bármelyik édes gyümölcs. Korábban is kísérleteztem már vele, de a mangóval, ezzel az édes, szintén ázsiai gyümölccsel nagyon jól kiegészítik egymást. Ízben is és színben is" – mesélte a Mindmegettének Varga Tamás.

A homoktövis nem egy tipikus magyar fajta, de mégis megterem idehaza is. A cukrászmester ráadásul a „magyar tenger" környékéről, Balatonújlakról szerezte be a gyümölcsöt, egy bio minősítésű kerttel rendelkező őstermelőtől.

A homoktövis és a mangó párosítása elsőre extrémnek tűnhet, de Varga Tamás cukrászmester szerint az emberek nyitottak az új ízekre.

„A visszajáró vendégek ismernek minket, tudják, hogy szívvel-lélekkel nyúlunk az alapanyagokhoz, mi nem adunk ki rosszat a kezünkből, mindig finom fagyit készítünk. Hallani nagyon extra ízekről, de szerintem nem kell extrém dolgot kitalálni ahhoz, hogy különleges fagyit készítsünk. Lehet játszani a fűszerekkel, mi is szoktunk bazsalikomot, mentát vagy levendulát használni, de nem jó nagyon eltérni a megszokott ízektől, mert az extrém dolgok megosztják az embereket."

Jó szezonra számítanak

„Múlt hétig még nálunk nyaralt a tél. A sok eső és a hideg miatt nagyon rosszul sikerült a szezon eleje, de azóta szerencsére berobbant a nyár. Mi jó szezonra számítunk, megteszünk érte mindent, hogy a vendégeink jól érezzék magukat, a régiek visszatérjenek, az újak pedig jó élménnyel távozzanak."

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek