Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fánk vaníliakrémmel töltve

105 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A vaníliakrémmel töltött fánk tésztájához a tejet meglangyosítjuk, majd hozzákeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval.
  3. A keverőtálba beletesszük a tojássárgát, hozzáadjuk a rumot és a felfuttatott élesztőt, és összekeverjük. Rászitáljuk a lisztet, rászórjuk a citromhéjjal összekevert cukrot, majd robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát. (Amennyiben szükséges, egy kevés tejet még adhatunk hozzá, mert egy lágyabb tésztát kell hogy kapjunk.)
  4. Amikor a tészta már összeállt, apránként hozzácsipkedjük a puha vajat, és tovább dagasztjuk még pár percig, hogy elváljon az edény falától. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!)
  5. A tésztát áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, megszórjuk liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  6. Amikor a tészta megkelt, egy lisztezett felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk, és szaggassuk ki. (Én 4 cm-es szaggatóval szaggattam ki a tésztát.)
  7. Ezután a kiszaggatott fánkokat letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 30 perc alatt újrakelesztjük.
  8. Egy serpenyőbe kb. 5 dl étolajat öntünk, majd felforrósítjuk.
  9. Ezután belehelyezünk pár darab fánkot úgy, hogy az eddig felül lévő fele kerüljön alulra. Lefedjük a serpenyőt, és szép barnára sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat, és FEDŐ NÉLKÜL a másik felét is szép barnára sütjük, és ha kisült, papírtörlőre szedjük. (Én üvegfedővel fedem le, így látom mikor sült meg az alja, és akkor átfordítom.)
  10. A hideg tejjel simára keverjük az vaníliakrém-port, majd robotgéppel először alacsony, majd magas sebességen, pár perc alatt kemény habbá keverjük.
  11. A krémet egy nyomózsákba töltjük, majd a fánkokat oldalról felszúrjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük. 

 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a megtöltött fánkokat, majd úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss