A szalagos fánk elkészítéséhez a tejet összekeverjük a tojássárgákkal, belemorzsoljuk az élesztőt, és összekevertetjük a géppel.
A lisztet, a cukrot, a narancshéjat és a sót hozzáadjuk. Elindítjuk a gépet, és akkor hozzádjuk a rumot. Ezután 5 percet dagasztjuk magas fokozaton. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat.
Közepesen kemény tésztát kapunk, amit 30 percet pihentetünk a pulton lefedve. Felgömbölyítjük, majd további 45 percet pihentetjük.
1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Készíthetünk belőle amerikai (donut), hagyományos szalagos, császárzsemlére fonott és sós kalács (hosszúkás) formájú fánkokat.
A kiszaggatott, megformázott fánkokat 30 percet kelesztjük letakarva. Közben 185 fokra melegítjük az olajat. A fánkokat megfordítva, lefedve kezdjük sütni, majf 2 perc múlva átfordítjuk mindet és ledés nélkül további 2 perc alatt készre sütjük.