Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Falatnyi színes kora nyár, piknikre vagy otthonra

Júniusban, különösképp egy hosszú hétvégén, egyre több helyen rendeznek kerti mulatságot, délutáni pikniket vagy gyűlik össze a baráti társaság, család a szabad levegőn eszegetni, iszogatni, beszélgetni, szerencsés esetben eső sem zavarja az együtt töltött időt.

Néhány friss és könnyen elkészíthető falatka minden összejövetel hangulatát csak emeli, jó érzés friss, szezonális alapanyagok felhasználásával előállni valami ínyencséggel!

Az újkrumpli és a még zsenge sárgarépa nem csupán az első zöldborsóból készített levest gazdagíthatja, hanem önálló falatkák színes és nagyon ízletes főszereplőiként is asztalra kerülhetnek.

Ha kevés az idő az előkészületekre és a kivitelezésre, mégis valami izgalmasat szeretnék kínálni, a zsenge sárgarépából és újhagymából, friss bazsalikommal fűszerezett falatnyi tallérok biztosan sikert aratnak:

Bazsalikomos sárgarépatallérok

Hozzávalók kb. 25 db 3 cm átmérőjű tallérhoz:
1 csokor zsenge sárgarépa
2 szál újhagyma
4-5 bazsalikomlevél
5 dkg reszelt sajt (pl. gouda vagy edami)
1 egész tojás
1 evőkanál főzőtejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
ízlés szerint: kevés só, frissen őrölt bors, szárított oregánó
A tepsi megkenéséhez: 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A sárgarépákat tisztítást követően nagylyukú reszelőn lereszelem, a hagymát apró kockákra vágom, a bazsalikomleveleket felaprítom.

A sajtot szintén lereszelem, a sárgarépával megegyező csíkokra. A tojást tálba ütöm, hozzákanalazom a tejszínt, a keményítőt, a Grana Padanót, fűszerezem, alaposan elkeverem.

Egy nagy tepsit sütőpapírral borítok, a papírt vékonyan megkenem olívaolajjal, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

A zöldségeket és a tojásos keveréket összeforgatom. A keverékből púpozott teáskanálnyi halmokat biggyesztek az előkészített tepsire.

Nagyjából 10 percnyi sütés után minden kis tallért megfordítok, a tetejüket is átpirítom további 5 perc alatt.

A megsült tallérokat visszaforgatva tálra helyezem  – langyosan, hidegen önmagában, saláták, felvágottak, sültek mellé is nagyszerű, de pestós újkrumplival igazi kora nyári hangulatot idéz a tányérra!

A petrezselymes újkrumpli – ma is a gyerekkori első nyári ebédeket idézi. A kertben termett első újkrumplikból készült, szinte magától értetődő természetességgel képezte a rántott csirkecombok köretét, amihez ugyanilyen egyértelműen társult a tejfölös uborkasaláta.

Az apró újkrumplihasábokat azonban nem csupán finomra vágott petrezselyembe, de pestóba is lehet forgatni – belátom, hogy a pesto egyike a legkedvesebb frissen készített „aromás zöld mártásaimnak”, amiből csak lehet, kipróbálom.

A bazsalikomos-petrezselymes pesto és az újkrumpli mintha mindig egymás társaságát kereste volna, olyan nagyszerű párost alkotnak. Ha már kész a pesto, nagyjából 15 perc alatt készen is van a:

Pestós újkrumpli

Hozzávalók:
½ kg apró szemű újkrumpli
3 evőkanál bazsalikomos-petrezselymes pesto

Elkészítés: A krumplikat alaposan megsikálom, külső, vékony héjukat eltávolítom. Nagyjából egyforma apró hasábokra vágom. Sós vízben kb. 10-12 perc alatt puhára főzöm, leszűröm. Még forrón rákanalazom a pestót, óvatosan összeforgatom, tálra szedem.

Akár frissen sültek köreteként, akár piknikre készülő mártogatósok, grillezett húsok vagy zöldségek, esetleg sárgarépatallérok mellé – langyosan, de hidegen is nagyon ízletes, friss kora nyári fogás!

Az egyszerűen és szinte villámgyorsan elkészíthető falatokkal minden tányérra pillanatok alatt nyári hangulat varázsolható – időjárástól függetlenül!

Ezek is érdekelhetnek

Friss