Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas hajtogatott szuperkalács

6 5/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 37,5 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű vegyesen)
  • 5,5 dkg cukor
  • 1 csomag expressz élesztő
  • 4 evőkanál vaj
  • 80 ml tej
  • 62 ml víz
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • A töltelékhez
  • 4 evőkanál vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a liszteket összekeverjük az élesztőporral és a cukorral. A tejet, a vizet és a vajat összemelegítjük (nem forraljuk fel!), majd kicsit hűlni hagyjuk.

A lisztes keverékhez hozzáadjuk a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és a tojásokat. A dagasztókarral rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig dagasztjuk a tésztát, aztán hagyjuk duplájára kelni.

Amíg kel a tészta, a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szerecsendióval. A vajat barnulásig hevítjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, és megszórjuk az összes fahéjas cukorral (úgy fog tűnni, hogy sok lesz az már, de azért szórjuk csak rá az összeset.) Az így előkészített tésztát 8 cm szélességű csíkokra vágjuk, a csíkokat szépen egymásra rakjuk, és a tornyot felszeleteljük téglalapokra. Az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé berakjuk egy 14x24-es kivajazott, kilisztezett kenyérsütő-formába, és előmelegtett sütőben megsütjük.

Evés előtt 20 perc pihenés jót tesz neki.

Megjegyzés

Az adventi időszak kedvencének ígérkezik: édes, fahéjas, finom. De kicsit punk is, legalábbis kívülről. Az eredeti recept szuper fázisfotói belinkelve az eztettem.blogspot.com-on. - eztettem

Ezek is érdekelhetnek

Friss