Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-cukros keksz

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók: 28-30 db kekszhez:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor (por)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál narancshéj (szárított, őrölt)
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A hempergetéshez:
  • 2-3 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a narancshéjjal, adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a barna porcukrot és a vaníliás cukrot (ízlés szerint porcukrot is tehetünk a tésztába). Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és formázzunk diónyi golyókat.

A kristálycukrot és a fahéjat keverjük össze egy tányérban, majd a tésztagolyókat hempergessük meg benne. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a golyókat, majd villával nyomjuk le mindegyiknek a tetejét.

160 fokra előmelegített sütőben süssük 12-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem). A sütőből kivéve helyezzük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki teljesen.

Megjegyzés

A keksz tésztája nagyon finom omlós, kívül pedig ropogós a fahéjas cukortól. A mézeskalács fűszerkeveréknek köszönhetően igazi karácsonyi aprósütemény, melyet hűvös helyen, hosszabb ideig tárolhatunk. Díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss