A Metabolism szaklap decemberi számában jelent meg a Michigani Egyetem kutatása. A tanulmány szerint a fahéj ízét adó esszenciális olaj, a fahéjaldehid javítja az anyagcserét. Közvetlen hatást gyakorol a zsírsejtekre, és a termogenezis révén megvalósuló energiaégetésre sarkallja őket.
A fahéjat évezredek óta használja az emberiség, ráadásul nem is egy drága alapanyag. A legtöbben süteményeket, mézeskalácsot, almás pitét, vagy szilvalekvárt ízesítenek vele, de egyre többen fűszereznek vele húsokat is.
A fahéj jótékony hatásai is régóta ismertek már. Segít a cukorbetegség megelőzésében, napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet, sőt a vérnyomást is. Emellett az emésztőszervekre is jó hatással van. A gyógyszertárakban már kapszula formájában is lehet kapni. Egy tabletta a reggeli mellé, kettő az ebéd, és egy a vacsora mellé (vagy, ha úgy jobban tetszik, akkor háromnegyed teáskanál fűszerpor) jelentős segítséget nyújthat, ha fogyókúrázol.
De felturbózhatod a reggeli müzlidet, zabkásádat is fahéjjal. Készíthetsz smoothiet, turmixot is. Például turmixolj össze egy banánt 2 dl tejjel és tegyél bele fahájat. Vagy egy marék spenótot, egy ujjnyi gyömbérrel, vízzel, és egy teáskanéál fahéjjal.
A sült alma, vagy körte szeleteket is megszórhatod fahéjjal, mielőtt sütőbe tennéd.