Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fagyiteszt Budapesten: Gelarto Rosa, Levendula, Fragola vagy Daubner?

Kiszabadultunk a laboratóriumból, és úgy döntöttünk, nyakunkba kapjuk Budapestet, hogy megkeressük a legfinomabb eper- és csokifagyit. Öt nagy cukrászdát jártunk végig, de várjuk az ötleteket, hova érdemes legközelebb ellátogatni!

Szépen lassan minden harmadik körúti üzlet előtt megjelennek a fagyis pultok, melyek különböző ízvilágú és minőségű fagylaltot rejtenek. Többnyire nem innen kerülnek ki a világbajnok példányok, de persze egy kis szerencsével igazán ízleteseket is lehet találni. Ezekkel szemben jobbak az esélyeink, ha fagyizóba vagy cukrászdába indulunk, de sajnos ez sem garancia a minőségre.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 

Ezen az elméleten elindulva kerestünk fel öt különböző fagyizót, melyek többnyire ismertek. Ezen üzletek többsége télre sem vonul pihenőre, hanem a fagyban is csábítja az édességfüggőket.

A célunk az volt, hogy az eper és a csokoládé ízeket elemezzük a helyszíni laborban, de sajnos rá kellett ébrednünk, hogy ezek nem feltétlenül szerepelnek a kínálatban, olykor más ízekkel vegyítik őket.

TESZT! HOL LEHET TÉNYLEG FINOM PIZZASZELETET KAPNI BUDAPESTEN? >>> 
Damniczki Budapest - Cukrász Manufaktúra

Székesfehérvár után immár bő egy éve a fővárosi közönséget is szolgálja a cukrászda. Fagylaltkínálatuk bőséges és extrém egyben, nem csak átlagos ízesítéseket kínálnak. Idén egy neves fagylaltversenyen is megmérettetik magukat, és már az Európai döntőig meneteltek.

A fagylaltokat 7 dkg-os kiszerelésben mérik, ennyi a súlya egy gombócnak, melyek darabja 400 forint. A csokis verzió kellemesen krémes, íze nem túlságosan hivalkodó, nem tömény túlságosan. Édessége sincs elbaltázva, pont annyira édes, amennyire egy fagyitól elvárja az ember. Íze sokáig kitart, lassan cseng le a csokoládé hatása.

Az epres verzió egy fokkal intenzívebb. Az eper lendületesen érkezik, és az állaga picit töményebb, mint a csokié. Természetes eper ízét érezzük, nem pedig egy feltuningolt aromamasszát. Édesnek annyira érezzük csak, mint amilyen a gyümölcs maga, jól eltalált recept alapján készült.

Amit még megkóstolnánk náluk, az a Rákóczi túrós fagylalt vagy a dark side, a triplacsokis élvezet.

HOL A LEGFINOMABB A FÁNK BUDAPESTEN? KIPRÓBÁLTUK VAJNA TÍMEA FÁNKOZÓJÁT IS! >>> 
Gelarto Rosa

Közismertebb nevén a rózsafagyis. Lehet, hogy a férfiszem nem csillog úgy, mint a hölgyeké, de a rózsa formájú fagylalt tényleg egyedi és szép látvány. Rétegezve teszik a tölcsérre, ami egy idő után egy színes rózsát alkot.

2 ízesítés esetén 75 gramm fagylaltot kapunk, ami 650 forintot kóstál. Nem volt náluk eperfagyi, csak bodzával vegyített verzió, így azt kértünk. Ízben lágyan epres és egy pillanatig bodzás, meglepő ízkombinációt eredményez. Picit édesebb fajta, de még bőven tűréshatáron belül van.

A csokoládés része meglepően tejes, krémes. A csoki nem tolakodik benne, egészen lágyan jelenik csak meg. Kicsit, ha keveredik a bodzás eperrel, furcsa végeredményt mutat, de önmagában kellemes. Adagra nem túl nagy bajnok, hamar túljutunk egy kettes rózsán.

A látvány miatt viszont mindenképpen érdemes egyszer kipróbálni, de akkor legyünk bátrak, és legalább három ízzel kérjük, egyrészt többet kapunk, másrészt pedig dögösebb lesz a végeredmény.

GOFRIT KÓSTOLTUNK BUDAPESTEN, MEGLEPŐEN OLCSÓT IS TALÁLTUNK >>> 
Levendula fagylaltozó

Vannak, akik megvesznek a levenduláért, de vannak, akik kifutnak tőle a világból. Eléggé megosztó, de az biztos, hogy nem átlagos a fagyiba csempészni ízvilágát vagy illatát. Természetes nem minden ízhez vegyítik, így találhatunk levendulamentes fagyit is.

Az epret jelen esetben gyömbérrel bolondították. Nagyon vagány elképzelés, bár a gyömbér szerintem kicsit nyugtatja az eper ízét, de érezni végig a kettősséget. Az állaga egészen sűrű, alaposan meg kell dolgozni a fagyizóizmokat, hogy kiszedjük a tölcsérből. Édesnek nem nevezhető, talán egy csipet cukrot el is bírna még, hogy teljesebb legyen a fagyis élményfaktor.

A csokoládé alapja étcsoki, ami mellé kerül a névadó levendulából. Utóbbit ízében alig érezni, az étcsoki mindent elnyom. Túlságosan harsány ahhoz, hogy mindkét ízt érezzük egymás mellett. Állagra jó, ez puhább, mint az eper, de lehet, csak kissé féloldalas a hűtőpult.

Férfiközönség meccsnézés után azért aligha fog beülni, hogy fagyival hűtse a kedélyeket, pedig van búzasör ízű fagyijuk is. Egy gombóc 5 dkg és darabja 300 forint, a cukormentes verziókért +30 ft felárat kell kipengetni.

TESZT: KÉT SAJÁT MÁRKÁS VANÍLIÁS JÉGKRÉM IS LENYOMTA A CARTE D'ORT! >>> 
Fragola

Ilyen fagyizót is több helyen találunk a városban. Nem tömény vintage hangulatban rendezték be őket, de van egy szolid, retró "nagyi kisboltja" hatása. Aranyos meg cuki, de különösebben nagy ingert nem vált ki az emberből.

Az aktuális kínálat nem igazán tette lehetővé, hogy epret kóstoljuk bármilyen formában is, de helyette kaptunk fekete ribizlit, ami pár sör után akár lehetne eper is. Ízben teljesen más, így kár a többihez hasonlítani. Saját mezőnyében kifejezetten jó, durván vad íze van és nagyon karakteres az egész.

A másik versenyző színtiszta tejcsoki, ami extra krémes állagot kapott. Nagyon lágy íze van, ami szépen elterül szánkban. Önmagában nem egy erős versenyző, de ha megbolondítjuk valamilyen gyümölccsel, akkor nem lehet baj.

Itt inkább a hagyományosabb ízekkel találkozunk, igazán nagy agymenést nem láttunk tesztelés során a pultban. Gyümölcsös fronton határozottan erősebbek, a csoki inkább szolid versenyzőként indult.

EPERLEKVÁRTESZT! MELYIK BOLTIT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK BEFŐZNI? >>> 
Daubner

A budai oldal nagy desszert és édességellátó központjaként is tekinthetünk rá. Szívünk szerint E-80 fagyit teszteltünk volna, de a nagy haditerv miatt itt is az epret és a csokit kerestük a kínálatban. Szolid, kimért a kínálat, sehol nem találunk egy extrémebb elképzelést, leginkább csak őselemekkel töltötték fel a hűtőpultot.

A gombócok 5 dkg súllyal bírnak egyenként, és darabjuk 200 forint, ami kifejezetten barátságos árszabás. Az epres íze nem nyújt annyira átütő élményt, erre nem fogunk emlékezni pár nappal később. Megvan a gyümölcs íze, de kissé halovány, és hamar elillan. Édesebb fajta, de fagyinak még pont tökéletes.

A csokoládé duplán krémes tejcsoki, aminek enyhén édesebb íze van. Állagra tényleg sokáig csodálhatjuk, ez nagyon rendben van. Sokkal meggyőzőbb, mint az eper, szóval itt inkább a csokira érdemes rárepülni.

A fagyi után nehéz úgy távozni, hogy a sok kirakott süti közül egyet se kívánjunk meg. A fagyi inkább háttérbe szorul mellettük, de azért a csokival tényleg bátran próbálkozzunk egy szelet Rákóczi után.

Ítélet

Sorrendet a héten nem állítunk. Abban az esetben, ha vagány és modern ízekre vágyunk, irány a Damniczki. Itt minden agymenést megtalálunk az uborkás fagyitól a sülfokhagymás padlizsánig.

Ha szemünket is szeretnénk kényeztetni, akkor irány a rózsásfagyis, mert külsőre tényleg bajnok ebben a mezőnyben. A levendulás igazi női léleksimogató paradicsom, ahol korrekt a fagyi minősége is.

Különösebben kerülendő helyet nem találtunk, ezek az egységek adnak a minőségre. A sok kocsma előtti fél albán fagyizóknál százszor jobbak, nincsenek térfogatnövelővel megtöltve egyik sem.

Ha van egy jó ötleted, mit teszteljünk legközelebb, írj nekük! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss