Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fagyasztási kisokos: tippek húsokhoz, tejtermékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz!

default user icon
MME
Hajdanán az emberek azt ették, ami épp termett, tartósítani legfeljebb szárítással, füstöléssel, sózással tudtak. Ehhez képest ma nagy segítségünkre van a technika, hiszen az ételek tartósításának egyik legpraktikusabb módja a fagyasztás.

A hűtve tárolás nem mai "találmány", már nagymamáink és ük-ük-ük felmenőink is felismerték ezt a lehetőséget, mikor a pincékben, vermekben, a fúrt vagy ásott kutakba merítve tartósítottak bizonyos élelmiszereket.
 
A fagyasztás lényege, hogy az ételben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével. A fagyasztással – és főleg a gyorsfagyasztással - nem sérülnek a különféle vitaminok, majdnem teljesen megmaradnak a zöldségekben, gyümölcsökben. Sajnos a legérzékenyebb erre a C-vitamin - mert a fény és az oxigén által is veszít értékéből. A gyorsfagyasztás milyenségét a hűtők csillag-számai jelzik.

Mit fagyaszthatunk?
Húsok és a belőlük készült készítmények

Fagyasztásra minden friss hús és húskészítmény alkalmas. Figyeljünk arra, hogy akkora adagokba porciózva csomagoljuk a fagyasztandó húsárut, amit egyszerre fel fogunk használni. Inkább kisebb csomagokat készítsük, mint egy nagyobbat.

Disznóöléskor a konyhakész csomagokat szortírozva tegyük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe.

A baromfikat - feldolgozásuk megtervezése szerint - szintén csomagolhatjuk egészben, darabolva pl. pörköltnek, vagy sütésre készen.

A halakat a lehető leggyorsabban, megtisztítva, a majdani feldolgozás szerint csomagoljuk (filézve, egybe, stb.). A húsfélék közül ez a legromlékonyabb.

Gyümölcsök

A gyümölcsfélék általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Jól járunk, ha először tálcán fagyasztjuk le a megtisztított gyümölcsöket, majd fagyott állapotban töltjük adagonként zacskóba, dobozba, így nem sérülnek, és kiengedéskor is egyben maradnak, különösen a bogyós gyümölcsök.

Különösen jól fagyasztható: meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, alma, körte, szilva, ringló, a kemény sárgadinnye, ribizli.

Átmentet képez az eper, a szamóca. Persze fagyasztható, de eredeti frissességét nem őrzi meg.

Nem fagyasztható: görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit, de a levük és a belőlük készült gyümölcspüré fagyasztható.

Tejtermékek

Nagyon jól fagyasztható a vaj – magas zsírtartalmának köszönhetően, ahogy a különféle sajtok, a juhtúró és a különféle vaj- és túróalapú szendvicskrémek is.

A kevésbé zsírosabb homogenizált tej, a túrófélék is fagyaszthatóak, de állaguk kissé megváltozik.
 
A tejszínt is lehet fagyasztani, ha nem akarunk belőle habot készíteni kiolvadás után. A friss tejszínből készült habot viszont lehet fagyasztani, de felengedés után nem lesz tartós.

Nem fagyasztható viszont a tejföl, a kefir és a joghurt - az ezekben lévő zsír kicsapódik, "grízes" lesz.

Készételek

Mindenfajta készétel fagyasztható: levesek, főzelékek, köretek, húsételek, főtt tészták.

Nem fagyaszthatók: nyersen készített saláták, sós és édes pudingok, kocsonyák, főtt tojás, a házi készítésű majonéz /kicsapódhat az olaj, nincs benne tartósítószer és állományjavító/.

Sütemények

A megsütött piskótákat, linzereket, élesztős tésztákat szintén lehet fagyasztani. A nyers gyúrt tésztákat, rétestésztákat nyugodtan fagyaszthatjuk.

A különböző olajos magvakat - mandula, dióbél, mogyoróbél, mák - szintén fagyaszthatjuk, megóvjuk őket az avasodástól.

A tojást sem lehet fagyasztani héjastól, de felverve, akár külön fehérjét, sárgáját, vagy akár egyben már le tudjuk fagyasztani.

A csokit sem tudjuk lefagyasztani, mert kicsapódik a kakaóvaj, de a csoki szerencsére sokáig eláll – meg gyorsan el is fogy.

Előkészítés: rend a lelke mindennek

A legfontosabb, hogy csak  tiszta élelmiszereket fagyasszunk le, mert fagyasztás után már nem lehet megmosni vagy tisztítani őket, sokszor felengedés nélkül is elkezdhetjük a főzést (pl. zöldségek).

A húsokat érdemes felhasználásuk célja szerint szétszedni: pörköltnek apróhúsokat, sütni hússzeleteket, a csontokat levesnek tehetjük el. Lehetőleg 2 személyre való húsnál többet ne csomagoljunk, mert megfagyott állapotban - felengedés nélkül- nem tudjuk a mennyiséget variálni. Ha több személyre kívánunk főzni, több kisebb adagot vegyünk inkább elő. A konyhakészre előkészített húsokat akár fűszerezhetjük, pácolhatjuk is.

Ha szeleteket kívánunk fagyasztani, nagyobb adagot is lefagyaszthatunk úgy, hogy a szeletek közé fóliát teszünk, így fagyottan is le tudunk emelni annyi szeletet, amennyire épp szükségünk van. Ezzel a módszerrel akár panírozott szeleteket is tudunk fagyasztani.

Visszafagyasztani pedig tilos! 

A zöldségféléket átválogatva, tisztítás és mosás után, szintén a tervezett felhasználás szerint csomagokba adagolva fagyasszuk.

A húslevesbe való zöldségeket akár vegyesen együtt is tudjuk fagyasztani, hálásak leszünk a felhasználáskor a gondosan előkészített csomagokért. 

Néhány zöldségfélét érdemes blansírozni: ilyen a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a káposzta, a zellergumó, a zöldbab (méretre vágva), vagy a spárga és a borsó. A blansírozás tulajdonképpen forrázás, rövid előfőzés: a zubogó, forró vízbe, szűrőbe téve, 2-3 percre belemerítjük a tisztított, darabolt zöldséget, utána kiemeljük, lecsepegtetjük, kiterítjük szikkadni, és kicsit leszárítva csomagoljuk.

A paradicsomot és a paprikát megmosva, szárítva tegyük el, ez csak főzésre lesz alkalmas, mert magas víztartalmának következtében lottyadt lesz. Viszont könnyűszerrel bármikor bedobhatjuk a fonnyadó darabokat szezonban a mélyhűtőbe: télen örülni fogunk neki.

A tököt gyalulva, konyhakészen csomagoljuk.

Amennyiben a vöröshagyma és fokhagyma héjas tárolását nem tudjuk megoldani, érdemes aprítva, adagokra osztva szintén fagyasztani.

A gombát hosszú ideig csak a mélyhűtőben tudjuk tárolni. Tisztítva, szeletelve, kicsi citromos lében megforgatva, zacskókba téve, de akár egészben - megmosva, a tönkjéről a földes részt letakarítva, megszárítva is eltehetjük a fagyasztóba.
 
A gyümölcsöket szintén megmosva, jellegüknek megfelelően akár meghámozva, adagokra osztva érdemes fagyasztani. Lehet cukrozni is, de akkor igen sok levet fognak engedni kiolvasztásukkor.
 
A tejtermékeknél is feltétlenül figyelembe kell venni a felhasználás módját és a család létszámát. Nem muszáj a 25 dkg-os margarint egyben fagyasztani, lehet 5 dekás adagokban is, de ha sütéshez szükségünk van a mennyiségre, akár eredeti csomagolásban is fagyaszthatjuk, ha nem sérült a csomagolása.

Sajtféléket akár reszelve is csomagolhatjuk, de szeletelve vagy kisebb adagokra osztva is.

A készételeket is érdemes 1 vagy 2 személyes csomagokban eltenni, mert ha szükséges, szintén könnyebb velük gazdálkodni.
 
A félkész ételek talán kivételek, mert nagyobb adagban is kerülhetnek a mélyhűtőbe, mivel a főzést befejezve - mint készétel - újra fagyasztható, természetesen a felhasználandó adagokat figyelembe véve.

A kenyeret szeletelve, a péksüteményeket darabonként fagyasszuk. A fagyasztható süteményekkel szintén így bánjunk.
 
A zöldfűszereket aprítva adagonként, csokronként, rudakat formálva vagy jégkockatartó rekeszeibe tömködve tehetjük el, attól függően, mire használjuk majd vagy melyik rokonszenves nekünk.

Csomagolás

A lényeg az, hogy ne illatozzon, ne kapjon sok fényt, lehetőleg jól be legyen zárva, és minél kevesebb levegő maradjon a csomagolt élelmiszer mellett. A legideálisabb a négyszögletű forma, mert  így jobban tudjuk elhelyezni a csomagokat a fagyasztóban. Ezt elérhetjük úgy, hogy egy dobozban lefagyasztjuk, és utána áttesszük egy múanyag zacskóba, jól lezárva a fagyott ételt.

Záráshoz alkalmazhatunk befőttes gumit, de ma már kapható zippes tasak is.

Ugyanígy tudunk bánni a megfagyott levesekkel, főzelékekkel, folyékony dolgokkal.

Fontos még…

Vizesen nem jó fagyasztani, mert jegesedés alakulhat ki a csomagoláson belül.

Üvegben fagyasztani tilos, mert az üveg széttörik.
 
Nagyon fontos szempont: címkézzük fel a csomagokat! Mit és milyen adagban tartalmaz, és az eltevési dátumot is írjuk rá. Nagyon fontos, mert ki emlékszik már decemberben, mit rakott el októberben…

És végül… a kiolvasztás

Úgy érdemes felolvasztani a fagyott ételeket, hogy ez a folyamat ne változtasson semmit az élelmiszeren, ez vonatkozik elsősorban a húsokra. NEM szabad csomagolatlanul meleg vízbe tenni, mert a meleg víz kioldja a fehérjét, csökken az értéke, pl. az így olvasztott csirke húsa szálkás lesz, sütés, főzés közben élvezhetetlenné válik. Csak zacskóstul tegyük vízbe. Legjobb, ha már előző nap kivesszük a mélyhűtőből, és normál térben hagyjuk kiolvadni.
 
A csonttá fagyott levest viszont egy ici-pici vízzel már tehetjük kis lángon a tűzhelyre. A szilárd főtt ételek esetében szintén a fokozatos kiolvasztás a megoldás, mert a tűzhelyre téve leragadhat, a közepe viszont jeges maradhat. A legjobb segítő ebben az esetben a mikrohullámú sütő - van kiolvasztási funkciója, és egy-kettőre szobahőmérsékletre
"melegíti" az ennivalót.

Vannak olyan fagyasztott ételeink, ahol nem kell megvárni a kiengedést, egyből tehetjük az ételbe. Ilyen például a virsli, a kolbász, a zöldborsó, a kukorica vagy a zöldbab... általában a zöldségfélék /ezért is nagyon fontos a fagyasztás előtti alapos tisztítás/.

A félkészen lefagyasztott élelmiszerek főzését be kell fejezzük, és innen már frissen készült kész ételnek számít, és a normál hűtőtérben tárolható vagy lefagyasztható, mint készétel.

A leveseket érdemes nagy mennyiségben elkészíteni és félkészen lefagyasztani, kisebb adagokra osztva. Érdemes sűrítményeket is készíteni, mert elővéve, vízzel felengedve készre főzzük.

A közelgő ünnepekre gondolva, ami nem is olyan soká lesz, ha most van egy kis időnk, már készíthetjük a bejglit, és mehet a hűtőbe. Sokat tudunk spórolni, mert most biztosan olcsóbban tudunk vásárolni, mint az ünnepi időszakban. Azon kívül az előre elkészített és fagyasztott ételekkel nem fogunk a fenyőfa alá lerogyni a fáradtságtól, és az újévet is pihentebben fogjuk várni. Ez vonatkozik minden sátoros ünnepünkre is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss