Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről

default user icon
MME
A ropogós gyümölcsszemeket érdemes eltenni télire, hogy akkor is élvezhessük zamatukat!
Így marad friss

Hűtőben 2-3 napig eláll, utána érdemes felhasználni, vagy nyersen megenni, különben összeesik és meglágyul.

Fagyasztva

A cseresznye jól fagyasztható, felengedés után szinte ugyanolyan ízletes és lédús, mint a fáról szemezgetve. Mielőtt betesszük a mélyhűtőbe, válogassuk ki az egészséges példányokat, szedjük le a szárukat, majd alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a gyümölcsöt. Magozzuk is ki a szemeket, aztán osszuk szét akkora adagokra, amekkorákra majd szükségünk lesz, például 300 g a leveshez, 200 g a süteményhez.

Lekvárként

A befőzőcukroknak hála, manapság már nem nehéz finom házi lekvárt készíteni. Ehhez tisztítsuk és mossuk meg a cseresznyét, majd magozzuk ki és pürésítsük. 1,2 kg-nyi péphez adjunk 500 g befőzőcukrot, valamint 1 db citrom átszűrt levét. Az egészet főzzük fel, kevergetve forraljuk kb. 15 percig, majd töltsük befőttesüvegekbe. Ízlés szerint bodzavirággal vagy vaníliaaromával is ízesíthetjük.

Cseresznyés rétes recept >>>
+1 Tipp

A piacon csak érett cseresznyét vásároljunk, ugyanis nem „utánérő”, vagyis ha leszedéskor zöld és éretlen, akkor az is marad.

Érdekességek

Gondoltad volna, hogy az ókorban ez volt az egyik legkedveltebb szomjoltó gyümölcs? Nem véletlenül, hiszen kb. a 75%-a víz. A kutatók már egy i. e. 4. századból származó kelta sírban is találtak cseresznyemaradványokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss