Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel helyettesítsd a méregdrága étolajat

default user icon
MME
Egyre inkább érezzük a pénztárcánkon is, hogy az orosz-ukrán konfliktus mindinkább problémát jelent a napraforgó- így az étolajhiány szempontjából is. Ennek fő, sőt mondhatni egyetlen oka, hogy a két ország jelenleg a világ legnagyobb napraforgó-exportőre, a háborús helyzet pedig teljesen ellehetetlenítette a kivitelt. Na, de mégis mivel helyettesíthetnénk az étolajat a konyhában, ha már nem vagyunk hajlandóak a helyzetből adódó folyamatos ármozgást, illetve korlátozást elviselni? A válasz egyszerűbb, mint hinnéd! Már mutatjuk is:

A tapasztalt háziasszonyok mire ezekhez a sorokhoz érnének, már biztosan gondoltak egy alternatívára, ami nem más, mint a disznózsír. És milyen igazuk van! Sok háztartásban már régen feledésbe merült ez a kiváló alapanyag, pedig aki használja, az tudja, mennyivel finomabbak a zsírban sütött húsok, a rántás, vagy a sütemények. Kevesen tudják, hogy a zsírok a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében is fontos szerepet játszanak, így azok, akik azt állítják, hogy káros az egészségre, azok hatalmas tévedésben élnek.

Számtalan országban a mai napig nagy népszerűségnek örvend a disznózsír az egészségre gyakorolt hatásai és persze a magas a füstpontja miatt (121-218°C). Ezért nehezen ég meg, így sütésre is kiválóan alkalmas.

A világot megbolondító zsírellenesség egyébkén még a hetvenes évek Amerikájából indult és teljesen hazavágta az egészséges étkezést. Bekerült a köztudatba az olajjal főzés, ami ráadásul sokkal ártalmasabb, mint a zsírral készített ételeink. Könnyű volt hatni az emberekre, ugyanis akkor a szakemberek úgy gondolták, hogy az elhízás és az érrendszeri megbetegedések egyik fő okozója a disznózsír és a vaj. Ezt most és mindenkorra felejtsük el, és bátran helyettesítsük az étolajat az ár-érték arányban, minőségben és mérföldekkel egészségesebb disznózsírral, ami egyes sütemények elkészítésénél is gond nélkül bevethető.

Az étolajjal kapcsolatban jó tisztában lenni azzal, hogy bizonyítottan rákkeltő, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, hamar megavasodik, ráadásul a környezetünkre sincs jó hatással. Manapság a napraforgó olajért való rajongás egyik fő oka inkább a kényelem. Felhasználása valóban egyszerűbb, mint a disznózsíré, hiszen könnyebben szűrhető, tárolható, kezelhető, melegíthető. Ám tegyük fel a kérdést magunkban; megéri változtatni szokásainkon, ha az egészségünket, ételeink ízét, a környezetünkre gyakorolt káros hatásokat és a pénztárcánkat is pozitív irányba befolyásolja?

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss