Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogy sokáig friss maradjon a zamatos eper

default user icon
MME
Itt az eperszezon, az üzletekben és a piacokon már bőséges a kínálat. Nem is mindig tudunk ellenállni, és akár nagyobb mennyiséget is megveszünk egyszerre. Az eper sajnos gyorsan romlik, pedig nincs annál bosszantóbb, amikor ki kell dobni a drága gyümölcsöt.

Bár a május igen hűvös és esős volt, most már mindenhol kapható eper. A friss, zamatos epernél nincs jobb, mégis előfordul, hogy nem fogy el aznap, amikor megvettünk. Mivel gyorsan romlik, muszáj odafigyelni a tárolásra, hogy még pár napig ehető maradjon. A praktikus tanácsokat a ripost.hu gyűjtötte össze.

1. Csak a hibátalan, ép szemeket tegyük el későbbre!

A megvásárolt epret rögtön nézzük át: a puha, sérült szemeket azonnal együk meg. Tárolni csak az ép szemeket érdemes! Ha penészes is akad közte, azonnal dobjuk ki, mert könnyen tönkreteszi a többit is.

2. Ne mossuk meg!

Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit biztosan elfogyasztunk. Ha víz éri, sokkal rövidebb ideig tudjuk tárolni az epret.

3. Azonnal tegyük a hűtőbe

Nagyon jól néz ki az eper a pulton vagy az étkezőasztalon, de csak akkor hagyjuk szobahőmérsékleten, ha néhány órán belül elfogyasztjuk. Ha később esszük meg, tegyük a hűtőbe!

4. Egy sorba terítsük

A hűtőszekrényben sem mindegy, hogyan tároljuk az epret: csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcsöt, az epret sem lehet ömlesztve tárolni, mert a súlyuk miatt megtörik egymást a szemek. Az epret mindig óvatosan, egyenként tegyük a tálcára vagy a dobozba.

5. Almaecet, a varázsszer

Hosszabb ideig eláll az eper, ha kap egy kis almaecetes fürdőt. 8 rész vízhez adjunk 1 rész almaecetet, és ebben a keverékben áztassuk 5 percig az epret. Utána öblítsük le folyó vízzel, papírtörlőn csepegtessük le, majd mehet a hűtőbe.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek