Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a gyógynövénnyel búcsút inthetsz a görcsöknek és az étvágytalanságnak

Fájdalmas menstruáció, premenstruációs szindróma, menstruációs zavarok, gyomorgörcsök, étvágytalanság: bármelyiktől is szenvedj, az ebből a gyógynövényből készült gyógytea tuti, hogy segít rajtad. A Magyar Gyógyszertudományi Társaság 2022-ben az Év Gyógynövényének választotta.

Már az ókorban használták

A cickafark gyógyító erejét már az ókorban felfedezték és használták. A görög katonaorvos és író, Dioszkoridész a legjobb vérzéscsillapítóként tartotta számon és fekélyek kezelésére használta. A háborús mitológiában is szerepel, latin nevét Achillesről kapta (Achillea millefolium, Achillea collina), aki a trójai ostrom során ezzel csillapította társai sebeinek vérzését.

Bárhol előfordulhat

Hazánkban növő cickafark évelő növény, júniustól késő őszig virágzik. A növény 50 és 80 cm magasra nő, hajtása fehér, kámforos illatú. Szinte bárhol előfordulhat, domboldalakban, erdőkben, legelőkön, tisztáson, de akár az útszélen is.

Szár nélkül gyűjtsd be!

A cickafark felhasználásához elsősorban a virágos hajtását gyűjtjük. Gyógynövényként a közönséges cickafarkat, illetve a magyar cickafarkat lehet. Mielőtt teát készítenél belőle alaposan szárítsd ki!

Kerüld a fémszűrőt

A gyógytea elkészítéséhez egy csészébe tegyél 3 g teafüvet, majd 2,5 dl vízzel forrázd le. Miután a cickafarkból kifőtt a hatóanyag, akkor szűrd le, de ne használj fémszűrőt. A legjobb, ha ízesítés nélkül iszod a csodakészítményt.

Női bajokra is kiváló

Ebből a csodanövényből minden nőnek be kell raktározni, ugyanis a cickafark görcsoldó, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Mindemellett remekül bevált a húgyúti és hüvelyfertőzések esetén is.

Netán a változókortól szenvedsz?

Fitoösztrogén tartalma miatt a változó korba lépő nőknek szintén előszeretettel ajánlják. Pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban elkeverve harmonizáló hatású. Minden nap igyál egy csészével.

Nem csak belsőleg használhatod

A nátha időszakában nagyon jól jön, ha van otthon belőle. Egy liter forró vízhez adj egy csapott kanál keveréket, majd hajolj fölé és lélegezd be a gőzt. Az inhalálás mellett napi egyszer igyál is a teából.

A levele sem hulladék

Kisebb sebek esetén a vérzést tökéletesen elállítja, a nagyobbakra pedig alkalmazd borogatásként. A frissen tépett leveleket jó alaposan morzsold össze és tedd a vérző helyre egy tiszta gézbe bugyolálva, majd hagyd rajta egy kis ideig, amíg a fájdalom és vérzés nem tompul.

Szoptatás alatt tedd félre

Bár a cickafark egyszerű megoldás, gyorsan kész van és hamar kifejti gyógyító hatását, nem minden esetben használható. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt mindenképpen mellőzd, valamint 12 éves kor alatt sem ajánlott. Hormonkezelések esetén mindenképpen egyeztess a kezelőorvossal!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss