Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt kell enned ősszel, hogy feltöltsd a vitaminraktáradat!

Megfelelő étrenddel elegendő energiát és tápanyagot biztosíthatsz a szervezeted számára, és a test védekezőmechanizmusait is erősítheted, hogy felkészítsd a hűvös időjárásra.

A vitaminok nélkülözhetetlenek, ám mivel a szervezet nem képes előállítani őket, gondoskodni kell a rendszeres pótlásukról. Lássuk azokat, amelyekre fokozott szükség van a hűvösebb hónapokban!

A-vitamin

Különösen a nyálkahártyán át bejutó kórokozók ellen hatékony, mivel a felhám épségét biztosítva természetes védelmi vonalat képez. Megtalálható a belsőségekben (máj, vese, szív), a tojásban, a tejtermékekben, a tengeri halakban, a zöld és sárga zöldség- és gyümölcsfélékben.

B6-vitamin

Serkenti az immunsejtek működését. Nélkülözhetetlen az izomszövet energiaellátásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a bőr épségéhez. Hiánya az immunrendszer gyengülését okozhatja, de érelmeszesedés, hajhullás, bőrgyulladás, idegrendszeri panaszok, levertség és vérszegénység is jelentkezhet, amennyiben nem fogyasztunk belőle eleget. Fő forrásai a hús, a máj, a tejtermékek, a banán.

D-vitamin

Nem csak a csontképződés folyamatában kulcsfontosságú, az immunrendszer hatékony működéséhez is hozzájárul. Hiányát az elégtelen vagy a vegetáriánus táplálkozás mellett a napfény hiánya, illetve egyes vese- és májbetegségek is kiválthatják. D-vitaminban gazdag táplálék a tojás és a zsírosabb halak.

E-vitamin

Antioxidáns hatású, azaz védi a sejteket a szabad gyökök támadásától. Legjobb forrásai a zöld levelű növények, a tojás, a brokkoli, a kelbimbó, az olajos magvak, a növényi olajak.

10 tipp, hogy betegség nélkül túléljük az őszt >>>

5 dolog, amit az antibiotikumokról tudni kell! >>>

Köhögés, gyomorfájás, szájszag - 5 dolog, amire jó a kakukkfű >>>

Fékezd meg a náthát! Gyógynövények a megfázás stádiumaihoz >>>

H

Ezek is érdekelhetnek

Friss