Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt jelenti, ha egy termék csomagolásán a KMÉ-védjegyet látod

Manapság egyre több márkajelzéssel és védjeggyel találkozhatunk az élelmiszerek csomagolásán. Éppen ezért egyre nehezebb eligazodnunk a különböző jelölések, emblémák között. Például amikor egy KMÉ arany fokozatú védjeggyel ellátott terméket veszünk le a polcról, nem is gondolnánk, milyen alapos vizsgálatok sorozatán esett át. Mutatjuk, milyen folyamatokon kell keresztülmennie a terméknek, mielőtt megkapja ezt a rangos elismerést!

A KMÉ kétfokozatú védjegy, alap- és arany fokozattal rendelkezik. Az alapfokozatra a márkatulajdonos (gyártó, forgalmazó) pályázhat. A pályázónak és termékének különböző szabályoknak és előírásoknak kell megfelelni, amivel bizonyítja, hogy a termék az átlagosnál magasabb minőségű, kiérdemelve ezzel az alap(fokozatú) kitüntetést. A pályázatról a bírálóbizottság javaslata alapján a Védjegyjogosult dönt. Az arany fokozat a Nébih által szervezett Termékmustra eredménye alapján igényelhető, és a prémium kategóriát képviseli. A Termékmustra az adott termékkörben megvásárolható termékek versenye, ahova úgynevezett polcfelmérés révén, vagy jelentkezéssel lehet bekerülni.

A termékmustra menete

  • A Termékmustra keretében elsőként a laboratóriumi mérésekre kerül sor, ahol alaposan megvizsgálják a termékek biztonsági és minőségi paramétereit.
  • A továbbjutó termékekre ezt követően az ellenőrzésnek talán az egyik legizgalmasabb része, az úgynevezett minőségmustra vár, ahol egy szakemberekből és laikusokból álló – akár száztagú zsűri – kóstolja végig, és értékeli az egyes termékeket, egy előre meghatározott szempontrendszer szerint.


  • Az értékelés során legjobban szereplő termékek ezt követően bekerülnek az úgynevezett csúcsbírálatra, ahol a kóstolást szigorú szakmai szempontok szerint végzik a szakemberek.
  • A minőségmustra ezen részénél mintegy harmadára csökken a versenyben maradó termékek száma. Azonban a folyamatnak még nincs vége, ugyanis a Nébih szakemberei megvizsgálják a továbbjutott termékek csomagolását és az azon szereplő jelöléseket is.
  • Amikor egy termék megfelelt az összes vizsgálaton és továbbjutott a kóstolói-tesztelői szakaszon is, akkor alkalmas lehet a KMÉ-védjegy arany fokozatának használatára, így a termék gyártója vagy forgalmazója megkapja a lehetőséget, hogy igényelje a védjegy használati jogát.

Ha valaki beadja a pályázatát a védjegyhasználatra, egy átfogó üzemaudit következik, ahol az előállítás körülményeit is megvizsgálják a szakemberek. Ha a helyszíni üzemellenőrzésen a pályázott termékkel kapcsolatban mindent rendben találnak, és a KMÉ bírálóbizottsága is pozitívan értékeli a tanúsítási folyamat eredményeit, akkor használható az arany fokozatú védjegy. 

A tehéntúró- és a tejföltermékek csomagolását például érdemes fürkészni vásárlás közben, ugyanis számukra már elérhető a védjegy.

A KMÉ alap- és arany fokozatú védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és forgalmazók. Ez idő alatt kötelező ellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó továbbra is megfeleljen a tanúsítási követelményeknek. Így tehát biztosak lehetünk benne, hogy ha KMÉ-védjegyes terméket vásárolunk, azok kiemelkedő minőségét a Nébih garantálja.

Ezek is érdekelhetnek