Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt ették 100 éve - különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról

default user icon
MME
Idén szeptemberben ünnepli 100. születésnapját az egyik legszebb fővárosi szálloda, a Danubius Hotel Gellért. Uralkodók, egyházi vezetők, világhírű művészek is megfordultak az elmúlt évtizedek alatt a szállodában, amelynek éttermeire már a kezdetektől felfigyeltek.

1918. szeptember 24-én, Szent Gellért napján nyitotta meg kapuit a hotel, ami alig egy hónaposan már bekerült a történelem forgatagába, hisz’ az „őszirózsás forradalom” idején, 1918. októberében katonai célokra vették igénybe, majd a tanácsköztársaság bukása után Horthy főhadiszállásává vált. Az első világháború után azonban megtalálta „eredeti szerepét” és pazar belső tereivel, gyönyörű kilátást biztosító teraszaival rögvest a fővárosi társasági élet központjává vált.

Ez időben írta be magát a szálló a gasztronómia nagykönyvébe is. A szálloda éttermeit ugyanis már a kezdetektől a főváros jeles szakembereinek adták bérbe. 1927-től pedig nem másnak, mint Gundel Károlynak ítélték oda a bérleti jogokat. Tevékenységének, melyet húsz éven át gyakorolt, nagy része volt abban, hogy a Gellért Szálló felzárkózott a világ grand hoteljeinek sorába, és előkelő rendezvényei Európa-szerte újságcikkek témái lettek. Ahogy a szálloda históriája leírja, a Gellért Hotelben  született meg Gundel Károly három híres étele is:

  • a fogas Rothermere
  • a bakonyi gomba
  • a pittsburgi borjúborda

De két cukrászkülönlegesség is híressé vált az itt készültek közül, az egyik az alkoholba áztatott szárított gyümölcsökkel készülő Posztobányi puding (Gellért puding), valamint a csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs.

1918-ban - az elegáns éttermek mellett egy egyszerűbb, nyáron a kirándulókat, télen a környékbeli polgárokat kiszolgáló éttermet is terveztek, az épül szállodába. A Gellérthegy felőli sarkon készült étterem – saját külső bejárattal – olcsóbb volt az emeleti elegáns termeknél és szalonoknál, s a kínálatát is az egyszerűbb ételek jellemezték. Akkor azonban még nem volt külön konyhája, így az emeleti étteremből hozták le az elkészült fogásokat a pincérek. A rendeléseket tehát a hotel szakácsai teljesítették a többivel azonos alapanyagokból és minőségben. Gundel Károly egy vonzó polgári étteremmé fejlesztette a sörözőt is, megnyitva az épület előtt annak teraszát is.

Tudtad? Először a Gellért szobáiban találtak minibárt a vendégek! 


A szálloda ma is őrzi a vendéglátás tradícióját. A sörözőben, a panoráma kilátással büszkélkedő étteremben és a kávézóban is egyedi, jellegzetes fogásokkal és hangulattal várják a vendégeket. Legyen szó kézműves sörről, házi tortácskákról, zongoraszóról, vagy Márton napi lakomáról.

RÉGEN IS VÁGYTAK A KARCSÚSÁGRA - ÍME A MÚLT LEGEXTRÉMEBB FOGYÓKÚRÁI >>> 

A HAZA BÖLCSÉNEK KEDVENCE - A DEÁK-KUGLÓF TÖRTÉNETE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss