Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt ette Erzsébet királynő reggelire, ebédre és vacsorára

default user icon
MME
A királyi család egykori séfje, Darren McGrady elárulta, hogy melyek voltak Erzsébet királynő kedvenc fogásai, amiket gyakran szolgáltak fel neki, mikor a palotában dolgozott.

Kilencvenhat éves korában 2022. szeptember 8-án a skóciai balmorali kastélyban elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme. 

A brit királynő állapota nemrég romlott meg, orvosai aggodalmuknak adtak hangot az uralkodó egészsége miatt, a hírre a királyi család tagjai is útra keltek Balmoralba, ahol II. Erzsébet az utóbbi hónapjait töltötte. Nagy-Britanniát és az egész világot megrázta a hír.

Erzsébet királynő 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. Erzsébetet a Windsor ház tagjaként 1953 júniusában koronázták meg. Férje Fülöp herceg volt, akihez 1947-ben ment férjhez, és aki 2021-ben hunyt el 99 évesen.

Darren McGrady, királyi család egykori séfje elárulta, hogyan étkezett az uralkodó, melyek voltak a kedvenc fogásai, és mi volt az, aminek a szagát sem bírta.

Reggeli

Talán nem olyan meglepő, hogy a királynőnek minden napja egy nagy csésze Earl Grey teával indult, amit tejjel és cukor nélkül fogyasztott. Mellé pedig általában omlós kekszet evett. Ez azonban csak a királynő előreggelije. A fő reggelire a királyi séfek gabonapelyhet, joghurtot, pirítós kenyeret és lekvárt szolgáltak fel neki.

Ebéd

Erzsébet királynő gyakran fogyasztott ebédre halat és zöldségeket. A doveri nyelvhal spenótágyon például az egyik nagy kedvence volt. A keményítőtartalmú ételeket - például a tésztát és a burgonyát - viszont próbálta kerülni.

Uzsonna a délutáni teája mellé

A királynő nagyon szerette a Balmoralban termett epret és a windsori kastélyban termesztett őszibarackot. A legnagyobb kedvence azonban a csokoládé volt, a délutáni teájához éppen ezért általában csokis pitét vagy csokitortát szolgáltak fel.

Vacsora

Akárcsak ebédre, általában vacsorára is valamilyen hús vagy hal, mellé pedig zöldség készült a királyi konyhában. II. Erzsébet nagyon szerette a vadhúst, például az őzhúsból készült steaket gombás whisky mártással.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss