Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt érdemes kipróbálni! Generációkon átívelő spárgakrémleves recept Házisáfránytól

Az én megboldogult nagymamám nem szeretett főzni, nem is volt túl bőséges a repertoárja, de az tény, hogy volt néhány dolog, amit még így is remekül csinált. Ilyen volt a spárgakrémlevese is.

Nagyi volt a tökéletes bizonyíték arra, hogy valami finomat mindig össze lehet dobni különösebb pepecselés nélkül is. Ő ugynais sose bíbelődött volna macerásabb ételek elkészítésével. Szezonban mindig vett pár kiló spárgát, megpucolta, adagonként eltette, így amikor megkívánta, pikk-pakk össze tudott dobni belőle egy finom levest.

Ez a spárgakrémleves a családom kedvence volt, de tuti, hogy te is imádni fogod! Számíts arra, hogy a 6 adag tényleg csak 6 adag repeta nélkül, így ha nagyétkű a család, duplázd a mennyiségeket.

Hozzávalók 6 fő részére :

  • 1 cs (500g) friss fehérspárga
  • 1 l csirke, vagy zöldségalaplé, ha nincs, akkor víz
  • 1 ek vaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 200 ml tejszín
  • 1 tk cukor
  • 1 tk citromlé
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors

Elkészítése:

  1. Mosd meg a spárgasípokat, majd hámozd meg őket úgy, hogy a felső 4-5 centihez nem nyúlsz. Vágd le a spárga alsó fás részét és dobd ki. Ezután aprítsd nagyjából 3 centis darabokra, a fejeket pedig válaszd külön.
  2. Tisztítsd meg és aprítsd fel a hagymát.
  3. Egy vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd dobd rá a hagymát és közepes lángon párold üvegesre.
  4. Add hozzá a cukrot, a sót, és a citromlevet, majd dobd rá a spárgát a fejek nélkül. Fedd le a lábast és párold 5 percig.
  5. Öntsd hozzá a vizet, lassú tűzön forrald fel, majd főzd addig, míg a spárga meg nem puhul. Ez kb. 10-15 percet jelent. Ezután botmixerrel turmixold le, majd egy szűrőn szűrd át, a fennmaradó fás részeket pedig dobd ki.
  6. Tedd vissza a levest a lábasba, és melegítsd ismét forráspontig. Ha ezzel magvagy, tedd bele a spárgafejeket és főzd további 3-4 percig, míg el nem kezdenek puhulni.
  7. Közben keverd össze a lisztet a tejszínnel, majd öntsd a levesbe és forrald fel.
  8. Amikor a leves már kész, dobd bele az apróra vágott petrezselymet is, és kóstold meg. Ha kell, ízesíts utána.
  9. Tálald azonnal, simán vagy krutonnal. 

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss