Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

D-vitamin, vas és kalcium: így ehet belőlük a gyerek minél többet!

default user icon
MME
Vitaminokkal és ásványi anyagokkal „feltöltve” az órákon is könnyebb koncentrálni: ebből kell sokat ennie a gyereknek.
A csontok sztárja: kalcium

Miért fontos? Elengedhetetlen a csontok megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

Mennyit? A kalcium 99 százalékban az emberi csontozatban és a fogakban található, a maradék pedig a vérben kering. Naponta nemtől és kortól függően 800–1300 mg bevitele javasolt.

Mit? A reggelire elfogyasztott, teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított tálkányi (kb. 30 g) gabonapehely 125 ml tejjel akár a napi ajánlott kalciumbevitel 37%-át is biztosíthatja. Megehet mellé a gyermek 1 db banánt is (további 18%), vagy a pelyheket elkeverheti 1 kis pohár (150 g) natúr joghurtban is, ami a napi javasolt kalciummennyiség 23%-át tartalmazza – magyarázza Dobos-Kufcsák Judit, a Nestlé dietetikusa.

Szükség van rá: D-vitamin

Miért fontos? A csonttömeg fejlődése gyermek- és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele.

Mennyit? A D-vitamin legnagyobb mennyiségben a napsütés hatására keletkezik a bőrben, élelmiszerekből pedig naponta 5 mikrogramm bevitelét javasolják a szakemberek.

Mit? Élelmiszerből pl. 250 ml tej is fedezi a napi javasolt bevitel 13%-át, de a tojás is hasznos D-vitamin-forrás.

Egy kis extra: vas

Miért fontos? Elősegíti a kognitív funkciók, például a gondolkodás és a koncentráció fejlődését. Ráadásul elengedhetetlen a vörösvértestek képzéséhez, ezáltal az oxigén szállításában is részt vesz.

Mennyit? A jó vasellátottsághoz, ezzel pedig a szellemi funkciók megfelelő működéséhez napi 14 mg bevitele szükséges.

Mit? Csomagolj tízóraira vagy uzsonnára teljes kiőrlésű kenyeret, amiből 1 szelet akár a napi ajánlott bevitel 12%-át is tartalmazhatja. Vagy betehetsz 1 marék diót is, például a gyümölcsök mellé, amivel 5%-ot biztosíthatsz.

TOVÁBBI EGÉSZSÉGTIPPEKET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMÁBAN! >>>
FOLSAV ÉS VITAMIN: MIT EGYÜNK ÉS SZEDJÜNK A TERHESSÉG ALATT? >>> 
NEM ESZIK A GYEREK ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT - SEGÍT A DIETETIKUS >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss